Bagdādē atkal noticis uzbrukums zonai, kur atrodas ASV vēstniecība

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Vairākas raķetes ceturtdien trāpījušas Bagdādes Zaļajā zonā, kur atrodas ASV vēstniecība, pavēstīja avoti Irākas galvaspilsētas paaugstinātas drošības rajonā. Desmit dienu laikā šis ir jau piektais šāds uzbrukums.

Bija dzirdami vismaz trīs sprādzieni, apliecināja ziņu aģentūras AFP žurnālisti.

Pagaidām nav ziņu, ka uzbrukumā kāds būtu savainots vai zaudējis dzīvību. Nav arī ziņu par postījumiem.

Tāpat kā pēc iepriekšējiem uzbrukumiem, arī tagad neviens atbildību nav uzņēmies.

Kopš oktobra pret ASV objektiem Irākā notikuši vismaz 32 uzbrukumi. Vašingtona uzbrukumos vaino Irānas atbalstītās vienības Irākas drošības spēku sastāvā.

Kopš 8.jūnija šī ir jau otrā reize, kad raķetes trāpījušas netālu no ASV vēstniecības. Citi uzbrukumi bijuši vērsti pret  Bagdādes lidostu, kur bāzējas ASV karavīri, kā arī pret bāzi uz ziemeļiem no galvaspilsētas.

Spriedze ASV un Irānas attiecībās bīstami palielinājās, kad janvārī ASV drona triecienā Bagdādē tika nogalināti desmit cilvēki, arī Irānas ģenerālis Kasems Soleimani un irākiešu komandieris  Abu Mahdi al Muhandiss.

Kopš šī uzbrukuma Irākai ir jauns, ASV draudzīgi noskaņots premjers, bet raķešu uzbrukumi bija mitējušies.

Uzbrukumi pēc vairākām mierīgas situācijas nedēļām atsākušies līdz ar Vašingtonas un Bagdādes stratēģiskā dialoga sākšanos 11.jūnijā. Tā mērķis ir labāk definēt militāro, ekonomisko un kultūras sadarbību, tiesa gan, eksperti lielus rezultātus no tām nesagaida.

Sarunu ietvaros Vašingtona jau solījusi samazināt karavīru skaitu. To skaits pērn bija aptuveni 5200.

Reaģējot uz janvārī notikušo drona triecienu, Irākas parlaments nobalsoja par visu ārvalstu karavīru izvešanu no Irākas. Tiesa gan, šīs lēmums nav ticis īstenots.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu