Netraucētai līgošanai: kas nepieciešams namatēvam izcilu svētku sarīkošanai

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: LETA/Ieva Leiniša

Tuvojas garās brīvdienas, kad daudzi dosies svinēt vasaras saulgriežus pie dabas krūts. Vai tas būtu ģimenes saiets vecāku dārzā, vai romantiska divvientulība kādā meža norā, gan lielam, gan mazam piknikam ir pienācīgi jāsagatavojas.

Pārdomāta cienasta un piknika piederumu izvēle ļaus justies omulīgi pat vismežonīgākajā nostūrī. Veiksmīga piknika ABC atklāj “Kesko Senukai Latvia” sporta, tūrisma un dārzniecības kategorijas vadītājs Ingus Laumanis.

Piknika paklāji

Tas ir viens no vienkāršākajiem piknika piederumiem – var izmantot jebkuru segu, ko nav žēl izklāt tieši uz zemes un notraipīt, kas neizbēgami notiks, papildinot uzkodas ar gardām mērcītēm. Ja nu tomēr savas segas žēl, pieejami arī īpaši šim nolūkam paredzēti piknika paklāji, stāsta Ingus Laumanis. “Piknika paklāji ir gana biezi, lai būtu uzticami brīvdabas “galdauti”, kas nemetīs krokas uz katra kukuržņa, riskējot apgāzt kokteiļa glāzi. Tie ir pietiekami lieli, lai uz tiem pietiktu vietas ne tikai ēdienam, bet arī ēdājiem, viegli kopjami un kompakti salokāmi, turklāt košās un līksmās krāsās. Šādi paklāji ir efektīvi arī pludmales smiltīs, tāpēc daudzi tos izvēlas kā pludmales paklājus,” stāsta eksperts.

Foto: Unsplash

Termosoma produktu svaigumam

Pats pirmais, kas daudziem nāk prātā, dzirdot vārdu “pikniks”, ir piknika grozs: elegants, mazliet vecmodīgs pīts grozs ar mežģīņu apmalojumu vai rūtainu lenti. Speciālists iesaka izvēlēties mūsdienīgāku risinājumu un piknikam sagatavotos gardumus ievietot, piemēram, termosomā ar aukstuma elementu un plastmasas kārbu, kas cienastu ilgāk saglabās svaigu, sevišķi karstā laikā. Šādas somas sastāv no vairākām atsevišķām daļām: ērti lietojamas, funkcionālas un ietilpīgas čemodāna tipa somas, tajā ievietojama gelveida aukstuma elementa un cieši noslēdzamas plastmasas kārbas, kura piemērota lietošanai gan saldētavā -20 grādu temperatūrā, gan mikroviļņu krāsnī +110 grādos. Šādā iepakojumā produkti saglabā svaigumu un aromātu, neizbirst un neizlīst, ja somu gadās sašķiebt.

Mēbeles piknikam

Saliekamās mēbeles ir nākamā pakāpe aiz piknika paklāja, sevišķi tad, ja piknikotāju pulciņš ir lielāks vai arī jūtas ērtāk, sēžot uz “normālām mēbelēm”, nevis uz zemes. “Te paveras plašas izvēles iespējas – no vienkāršiem salokāmiem auduma krēsliem, kādus labprāt izvēlas makšķernieki, un viegliem plastmasas galdiņiem līdz pamatīgiem salokāmiem koka galdiem, pie kuriem pietiks vietas visai ģimenei. Šīs mēbeles ir kompaktas, vieglas, taču ļoti noderīgas, baudot jauku atpūtu brīvā dabā. Pat vieglo galdiņu konstrukcijas no 16 mm diametra alumīnija caurulēm spēj izturēt 30 kg svara, tāpēc nav jābaidās, ka gardumu slogs izrādīsies pārāk smags. Arī salokāmie krēsli parasti iztur 100–120 kg svara,” atklāj Ingus Laumanis, piebilstot – modernākie modeļi ir tik ērti, ka nemaz nepamanīsiet, kā paskrien laiks: tie aprīkoti ar polsterētiem sēdekļiem un atzveltnēm, viegli noņemamām un kopjamām detaļām.

Foto: Unsplash

Līdzekļi insektu atbaidīšanai

Dodoties dabā, noteikti jāparūpējas par insektu atbaidīšanas līdzekli, kas turēs pienācīgā attālumā ne tikai odus un ērces, bet arī blusas, mušas, dundurus un citus nelūgtus viesus. Visvienkāršākais ir iegādāties aerosolu insektu atbaidīšanai – mūsdienu izstrādājumiem nav pievienotu kaitīgu vielu, tiem ir atsvaidzinoša, patīkama smarža, un tos var izsmidzināt gan uz ķermeņa atklātajām daļām, gan uz apģērba. Atsevišķi var iegādāties bērniem paredzētus, īpaši saudzīgus līdzekļus.

Tomēr, ja ir pieejams elektriskās strāvas avots, lielisks risinājums ir elektriskās lampas kukaiņu atbaidīšanai. “Īpaši piemērotas piknikam būs pārnēsājamās lampas, kas pievilina insektus ar ultravioleto gaismu un nogalina ar strāvas triecienu. Šādas lampas ir iespējams atkal un atkal uzlādēt, tās nepiesārņo gaisu, ir ūdensdrošas un nekaitīgas cilvēkiem. Tās darbojas apmēram 25 m2 platībā – pietiekami, lai jūs varētu mierīgi izbaudīt mielastu, nevis paši par tādu kļūt, piknikojot visskaistākajos dabas nostūros un sagaidot gada garākās dienas saullēktu,” novēl Ingus Laumanis.

Foto: Unsplash

Lāpas un lukturi romantiskai gaisotnei

Lai arī tūlīt, tūlīt piedzīvosim gada īsākās un gaišākās naktis, arī piknikā ir vērts parūpēties par papildu apgaismojumu, sevišķi tad, ja plānojat aizsēdēties ilgāk. Tam būs ne tikai funkcionāla, bet arī estētiska nozīme: izrotājiet savu piknika laukumu ar dažāda garuma lāpām, LED lampiņu virtenēm vai laternām, kurās ievietot sveces. Bambusa šķiedras lāpas noteikti izskatīsies visiespaidīgāk – tās pieejamas dažādos izmēros no 60 līdz 150 cm vai arī piestiprinātas uz statīva kā mazas galda lampas. Lai paildzinātu prieku, ieteicams sagādāt arī papildu lāpas degļus un degšķidrumu. Savukārt laternas, kur ielikt sveci, radīs īpašu pasākuma scenogrāfiju un gaisotni atkarībā no laternu skaita, izmēra un dizaina.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu