Orbāns noliek īpašās pandēmijas laika pilnvaras

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns ceturtdien oficiāli nolicis pilnvaras veikt valsts pārvaldi ar dekrētu palīdzību, ko viņam jaunā koronavīrusa pandēmijas apstākļos marta beigās atļāva parlaments.

Orbāns trešdien īsi pirms pusnakts parakstīja dekrētu par ārkārtējā stāvokļa beigām, tā vietā nosakot ārkārtējo situāciju veselības jomā, līdz ar to saglabājot dažas no ārkārtējām pilnvarām.

Jau vēstīts, ka Ungārijas parlaments 30.martā nobalsoja par ārkārtas likumdošanas normām, kas premjeram piešķīra pilnvaras veikt valsts pārvaldi ar dekrētu palīdzību.

Ārkārtas pilnvaras tika piešķirtas uz laiku, līdz valdība būs pasludinājusi, ka Covid-19 krīze ir beigusies, konkrētu datumu nenosakot.

Kritiķu pārmetumus par virzību uz autoritārismu Budapešta noraidīja kā "viltus ziņas" un uzvēra, ka valdības pilnvaras ir proporcionālas un ka parlaments tās jebkurā brīdī var atsaukt.

Jaunie noteikumi, kas būs spēkā trīs mēnešus, nosaka par obligātu masku valkāšanu sabiedriskajā transportā un veikalos, arī darbiniekiem restorānos un kafejnīcās ir jāvalkā maskas.

Atļauti publisko pasākumi ar maksimums 500 cilvēku piedalīšanos.

Ārkārtēja situācija veselības jomā ar likumu parlamentā tika definēta otrdien. Tā būs spēkā sešus mēnešus ar iespēju to pagarināt. Tās ieviešanai un pagarināšanai parlamenta apstiprinājums nav nepieciešams.

Orbāns, kas atrodas pie varas Ungārijā kopš 2010.gada, ar saviem lēmumiem vairākkārt izpelnījies Eiropas Savienības (ES) kritiku.

ES Tiesa šodien secināja, ka Ungārijā 2017.gadā pieņemtais likums, kas prasa reģistrēties ārvalstu finansētās nevalstiskās organizācijas un atklāt savu ziedotāju vārdus, ir pretrunā ES tiesībām.

Kritiķi apgalvo, ka likuma mērķis it apspiest un apklusināt kritiskās balsis, sevišķi Ungārijā dzimušā ASV miljardiera Džordža Sorosa atbalstītās organizācijas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu