Policijas formastērpu lieta: uzņēmumu pārstāvjiem piemērots personas, pret kuru sākts kriminālprocess, statuss (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Valsts policija prezentē jauno formas tērpu dizaina paraugu. Ilustratīvs foto
Valsts policija prezentē jauno formas tērpu dizaina paraugu. Ilustratīvs foto Foto: Mārtiņš Otto, TVNET

Iekšējās drošības biroja (IDB) izmeklētajā Valsts policijas (VP) priekšnieka vietnieku kriminālprocesā saistībā ar formastērpu iepirkumu arī uzņēmumu pārstāvjiem piemērots personas, pret kuru sākts kriminālprocess, statuss.

Diviem uzņēmumu pārstāvjiem piemērots personas, pret kuru sākts kriminālprocess, statuss, taču drošības līdzekļi nav piemēroti. Uzņēmumu nosaukumi netiek atklāti, pavēstīja IDB.

IDB kriminālprocesā vērtē iepirkumos iesaistīto uzņēmēju iespējamās krāpnieciskās darbības un VP amatpersonu iespējamu bezdarbību.

Militārā ekipējuma ražošanas uzņēmums "SRC Brasa" šorīt paziņoja, ka otrdien likumsargi veikuši procesuālās darbības, taču uzņēmuma īpašniekiem un darbiniekiem nav piemērots aizdomās turēta statuss.

IDB sācis kriminālprocesu par iespējamu krāpšanos VP izsludinātajos formastērpu iepirkumos, un šajā lietā iesaistīti VP priekšnieka vietnieki - Normunds Krapsis un Renāte Fila-Roķe. IDB abām amatpersonām piemērojis personas, pret kuru sākts kriminālprocess, statusu.

VP priekšnieka pienākumu izpildītājs Andrejs Grišins paziņojis, ka patlaban nav pamata atstādināt no amata pienākumiem abas amatpersonas.

IDB paziņojis, ka sācis kriminālprocesu par iespējamu krāpšanu divos VP izsludinātajos iepirkumos, kas saistīti ar VP formastērpu un reprezentācijas un parādes formas tērpu iegādi.

Šajā kriminālprocesā tiek izvērtēta VP amatpersonu iespējama bezdarbība, kā arī iesaistīto uzņēmēju veiktās iespējamās krāpnieciskās darbības, un IDB ir veicis kriminālprocesuālās darbības VP, kā arī vairākos citos uzņēmumos.

Iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens (KPV LV) paziņojis, ka kriminālprocess ierosināts pēc viņa sniegtās informācijas. Ministram VP formastērpu konkursa iepirkums izraisīja aizdomas, tāpēc viņš nodeva viņam pieejamo informāciju IDB.

Grišins paziņojis, ka formastērpu iepirkums ir diezgan sarežģīts, taču pērn veiktais neatkarīgais audits liecināja, ka iepirkums organizēts tiesiski un likumīgi.

Arī iekšlietu nozares amatpersonas, kas piedalās iepirkuma saņemšanas procesā, apgalvo, ka saņemtā produkcija atbilst paraugam un marķējumam.

Jau jūnija sākumā tika ziņots, ka VP saņēmusi jaunā dizaina formastērpus un patlaban pakāpeniski tie tiek izsniegti policistiem.

Sākotnēji modes mākslinieka Bruno Birmaņa izstrādāto formastērpu komplektu apņēmās izgatavot divi pretendenti, taču beigās viens atteicās. Turklāt iepirkuma organizēšanā tika saņemta sūdzība, kuras izskatīšana aizņēma laiku, tāpēc tikai pērn oktobrī iepirkuma komisija par iepirkuma uzvarētāju atzina uzņēmumu "SRC Brasa".

Publiski pieejamā informācija liecina, ka plānotā līguma summa ir līdz 2,4 miljoniem eiro.

"Firmas.lv" informācija liecina, ka minētais uzņēmums pieder Kristiānam Brēdermanim un Ingum Pļaviņam. Uzņēmums 2018.gadā apgrozīja 2 534 980 eiro, bet tā peļņa veidoja 137 160 eiro.

Iepirkumu uzraudzības birojā pieejamā informācija liecina, ka uzņēmums vairākkārt uzvarējis iepirkumos par ekipējuma piegādi Latvijas aizsardzības un iekšlietu resoram. Piemēram, šogad aizsardzības nozarei bijuši četri iepirkumi, kuros par atbilstošāko atzīts šis uzņēmums. Vēl maijā ar šo uzņēmumu noslēgts 6 214 876 eiro vērts līgums par mugursomu piegādi.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu