Garajās brīvdienās "filmas.lv" vietnē bez maksas varēs noskatīties 10 latviešu filmas

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Automašīnas "Žigulis" (VAZ) Līgo pasākuma laikā filmas "Limuzīns Jāņu nakts krāsā" noskaņās. Ilustratīvs attēls
Automašīnas "Žigulis" (VAZ) Līgo pasākuma laikā filmas "Limuzīns Jāņu nakts krāsā" noskaņās. Ilustratīvs attēls Foto: Lita Krone/LETA

Jāņu brīvdienām tuvojoties, Nacionālā kino centra (NKC) portālā "filmas.lv" no 20. jūnija līdz 24. jūnijam notiks jau trešais tiešsaistes festivāls "Latvijas filmas pasaulē".

Kā informēja NKC speciāliste filmu nozares informācijas jautājumos Kristīne Matīsa, tiešsaistes festivāls tapis sadarbībā ar Latvijas filmu studijām un tā laikā bez maksas varēs noskatīties desmit Latvijas filmas.

Portāla "filmas.lv" tiešsaistes festivālu tradīcija tika sākta tieši pirms gada, un tas jau izpelnījies skatītāju ievērību.

Šogad piecu dienu garumā būs pieejamas desmit filmas, kas katra savā veidā stāsta par Latviju gan šodien, gan tās simtgades gadā, gan dažādos citos Latvijas vēstures periodos, pavēstīja NKC pārstāve.

Jaunākā filma šāgada festivāla piedāvājumā, kas arī vistiešāk saistīta ar Jāņu tematiku, ir režisores Alises Zariņas 2019.gada debijas spēlfilma "Blakus" kurā darbība notiek tieši Jāņos, un tā trīs gadus pēc kārtas - Luīze un Kaspars nejauši satiekas braucienā uz Jāņu svinēšanu, un kopīgais izbrauciens pārvēršas par sarežģītu attiecību spēli. Filma saņēmusi Nacionālo kino balvu Lielais Kristaps par labāko scenāriju un vēl piecas nominācijas.

NKC sola, ka plašāko un emocionālāko pārskatu par Latviju valsts simtajā gadā varēs iegūt, noskatoties režisores Dzintras Gekas dokumentālo iemūžinājumu "Katra diena simtgadē". Tās ir četru pilnmetrāžas filmu cikls, kas uzņemts 2018.gadā, filmējot katru dienu visa gada garumā, daždien pat ar vairākām kinokamerām.

Simtgades kontekstā skatāms arī šāgada tiešsaistes festivāla piedāvājums bērniem un ģimenēm - viena no populārākajām Simtgades filmām, režisores Ināras Kolmanes veidotā 2018.gada spēlfilma "Bille", kas balstīta Vizmas Belševicas autobiogrāfiskajā romānā un stāsta par 30.gadu Latviju, strādnieku Rīgu un maza bērna sapņiem. 2018.gadā filma "Bille" saņēma Nacionālo kino balvu Lielais Kristaps kā gada labākā spēlfilma un joprojām ir pieprasīta pasaules festivālos.

Par Latviju un latviešiem 20.gadsimtā stāsta arī dokumentālā kino klasiķa Anša Epnera 1990.gada divsēriju filma "Es esmu latvietis", kuras uzņemšanas laikā kinogrupa viesojās četros kontinentos, ciemojoties pie latviešu emigrantiem, ko kara vētras izkaisījušas pa visu pasauli. Filmas scenārija autors un aizkadra balss pieder Imantam Ziedonim.

Tradicionāla portāla "filmas.lv" tiešsaistes festivālu sastāvdaļa ir restaurēta Latvijas kino klasika - tā skatītājiem tiek piedāvāta ciešā sadarbībā ar Latvijas Nacionālā arhīva Valsts Kinofotofonodokumentu arhīvu, kas organizē klasikas restaurācijas procesu, izmantojot Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējumu projektā Kultūras mantojuma digitalizācija.

Šoreiz programmā trīs zelta fonda filmas - Jāņa Streiča 1981.gada klasiskā komēdija "Limuzīns Jāņu nakts krāsā" (1981), režisora Ērika Lāča 1973.gada komēdija "Dāvana vientuļai sievietei" un režisora 1975.gada Ulda Brauna filma "Motociklu vasara".

Matīsa pavēstīja, ka 20.jūnijā LTV1 programmā plkst.21.20 pirmizrādi piedzīvo dokumentālā filma "Motociklu vasara. Filmas arheoloģija", kurā režisore Agita Cāne-Ķīle un scenāriste Daira Āboliņa izpētījušas filmas tapšanas vēsturi un satikušas uzņemšanas grupas dalībniekus. Pēc pirmizrādes dokumentālā filma būs skatāma LTV portālā "Replay.lv" un pieejama visā pasaulē, tāpat kā festivāls Latvijas filmas pasaulē.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu