Holdens: Solīto naudu par pārbaudes laiku "Brocēnos" tā arī nesaņēmu

TVNET Sports
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: AFP/LETA

Viens no visu laiku izcilākajiem Eiropā spēlējušajiem ASV basketbolistiem Džons Roberts Holdens ar patīkamām sajūtām atceras Latvijas komandā "ASK/Brocēni" pavadīto laiku, bet solītos 400 dolārus par pārbaudes periodu vienībā tā arī neesot saņēmis.

Holdenu Latvijas vienībai "ASK/Brocēni" 1998.gadā kā pirmgadnieku profesionālajā basketbolā piesaistīja Valdis Valters. Vēlāk Holdens kļuva par vienu no labākajiem saspēles vadītājiem Eiropā, no 2002. līdz 2011.gadam pārstāvēdams Maskavas CSKA vienību.

Amerikānis iekļāva arī ULEB Eirolīgas desmitgades (no 2001. līdz 2010.gadam) simboliskajā izlasē.

Holdens podkāstā "Hoop Tales" atcerējās, kā nonāca Latvijā, kā arī to, ka viņa mamma lēmumu doties uz Rīgu neatbalstīja.

"Man piezvanīja un vaicāja, vai vēlos braukt uz Rīgu, lai mēģinātu iekļūt komandā. Ieliku mugursomā ādas jaku, kurpes un džinsus. Nolēmu - ja neiekļūšu tajā komandā, tad atpakaļ nemaz nebraukšu (smejas)! Bija nedaudz neomulīgi, ka lidmašīnā uz Rīgu biju vienīgais tumšādainais," atcerējās bijušais saspēles vadītājs.

Par nedēļu ilgo pārbaudes laiku Holdenam solīts samaksāt 400 ASV dolāru, bet pēc pilnvērtīgas līguma noslēgšanas viņš saņēmis 2500 dolāru mēnesī.

"Tos 400 dolārus par pārbaudes laiku tā arī nesaņēmu. Aizsargi treniņā likās ļoti lēni. Šķita, ka nu tikai Eiropā visus apspēlēšu! Neapzinājos, ka nebiju tajā augstākā līmeņa čempionātā.

Mana priekšrocība pārbaudes laikā bija tā, ka spēlēju saspēles vadītāja pozīcijā. Bumba visu laiku bija manās rokās. Treniņos spēlējām viens pret vienu vai divi pret diviem."

Brīvajā laikā Rīgā Holdenam neesot bijis daudz izklaides iespēju, jo alga nebija liela. Viņš esot dzīvojis kādā dzīvoklī kopā ar citu "Brocēnu" komandas viesspēlētāju.

Dzīvoklī esot bijuši tikai divi televīzijas kanāli - CNN un MTV. Autovadītāja apliecību Holdens ASV ieguva tikai 21 gada vecumā, bet neprata braukt ar manuālo ātrumkārbu, tāpēc bija atkarīgs no komandas biedriem, kuri viņu veda uz treniņiem un mājās.

Lai zvanītu mammai uz mājām Holdens izmantoja telekarti netālu no mājām esošajā telefonbūdiņā.

"Mamma negribēja, lai braucu uz Latviju. Viņa par tādu valsti pat nebija dzirdējusi. Domāja, ka tur vispār nespēlē basketbolu, bet mani grib apkrāpt un aplaupīt," atcerējās bijušais sportists.

Komandā tikai viens latviešu spēlētājs esot tekoši runājis angliski. Viņš tad arī Holdenam esot tulkojis trenera un komandas biedru teikto.

1999. gadā Holdens kļuva par Latvijas čempionu, bet mājās esot devies ar nopelnītiem 15 000 dolāru kabatā. Nauda tikusi iztērēta dažās nedēļās.

"Kad tevi ir neliels daudzums naudas, tad šķiet, ka ir diezgan daudz. Mājās atlidoju jūnijā, bet jau jūlija sākumā biju tukšā. Dzīvoju pie mammas pagrabā."

Holdens 2007.gada Eiropas čempionātā pārstāvēja Krievijas izlasi, finālā gūdams uzvaras grozu spēles pret Spāniju pēdējās sekundēs. 2008.gadā Holdens pārstāvēja Krieviju arī Pekinas olimpiskajās spēlēs.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu