ASV pēc 24 cietumā pavadītiem gadiem attaisnoti brāļi saņem $3,8 miljonu kompensāciju

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānšāviņš

Pērn Baltimorā, Mērilendas štatā, tika attaisnoti divi nepatiesi apsūdzēti brāļi, kuri cietumā bija pavadījuši 24 gadus. Pieņemts lēmums katram no viņiem piešķirt 1,9 miljonu ASV dolāru (1,69 miljonu eiro) kompensāciju no štata budžeta, raksta raidorganizācija BBC.

Ēriks Simonss un Kenets Makpersons tika atbrīvoti 2019.gada maijā pēc tam, kad prokuratūra pārskatīja viņu lietas un atklāja rupjas izmeklētāju kļūdas.

Abi vīrieši tika notiesāti par 1994.gadā notikušu  21 gadu veca vīrieša slepkavību, lai gan abiem bija alibi, ka viņi tolaik atradušies citur. Brāļi tolaik bija nedaudz vecāki par 20 gadiem.

Organizācija "The Innocence Project" apgalvo, ka policija tolaik esot izdarījusi spiedienu uz 13 gadus vecu aizdomās turamo novelt vainu uz Simonsu un Makpersonu, draudot, ka citādi viņu pašu apsūdzēšot slepkavībā.

Vēl viena lieciniece, kura citā lietā bija apmaksāta policijas informante, apgalvoja, ka slepkavību esot redzējusi no sava dzīvokļa loga apmēram 45 metru attālumā.

Baltimoras prokuratūras pārstāvis pagājušogad apstiprināja, ka apšaudes laikā Makpersons atradās ballītē netālu no notikuma vietas, savukārt Simonss bija mājās.

49 gadus vecais Simonss sacīja, ka novērtējot viņam piešķirto kompensāciju, taču tā nespējot aizstāt zaudētos gadus. "Mana mamma nomira 2009.gadā, un to es vairs nevaru pagriezt atpakaļ," viņš stāsta. "Nauda nevar izdzēst gadījumus, kad man [cietumā] uzbruka, apsargi mani piekāva un ieslodzīja vieninieka kamerā. Nauda to nevar dzēst."

Neveiksmīgs mēģinājums 2010.gadā pārsūdzēt spriedumu "gandrīz mani nogalināja", saka nepatiesi apsūdzētais. "Es pēc tam vairs negribēju pamosties."

"The Innocence Project" norāda, ka Mērilendas štatā attaisnoti 30 nepatiesi notiesātie. Kompensāciju līdz šim saņēmuši tikai desmit.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu