Sanfrancisko nojaukts Kolumba piemineklis (16)

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

ASV Sanfrancisko nojaukts strīdīgu slavu iemantojušais piemineklis itāļu jūrasbraucējam Kristoferam Kolumbam, kas protestos ticis nosodīts kā apspiestības simbols.

Pilsētas varasiestādes ceturtdien demontēja 1957.gadā uzstādīto pieminekli, kas pēdējo gadu laikā bija cietis vandaļu uzbrukumos.

Piemineklis reprezentēja valsts vēstures "sāpīgos pamatus", un tā nojaukšana bija "nepieciešams solis", tviterī skaidroja pilsētas amatpersona Ketrina Stefani.

"Mums visiem ir jānosoda verdzība, pakļaušana un iekarošana. Šis piemineklis reprezentēja mūsu vēstures izdomāto, attīrīto vēsturi, cildinot šo vīru, vienlaikus ignorējot traumu, ko viņa rīcība radīja," norādīja Stefani.

Pagājušajā nedēļā Kolumba piemineklim Bostonā tika nodauzīta galva, bet Virdžīnijā piemineklis tika nogāzts no pjedestāla un iegāzts ezerā.

Kolumbs bija viens no pirmajiem eiropiešiem, kas sasniedza Jauno pasauli, un bieži tiek dēvēts par Amerikas atklājēju.

Vienlaikus vēsturnieki un cilvēktiesību aktīvisti kritizē Kolumbu par indiāņu paverdzināšanu.

"Novācot šo pieminekli, runa nav par vēstures dzēšanu," skaidroja Stefani. "Runa ir par mīlestības izrādīšanu draugiem un kaimiņiem, kas šajā brīdī tiek sāpināti, kopienām, kas tikušas sāpinātas gadsimtiem."

Komentāri (16)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu