Mājas ar stāstu: Rīgas jaunie dzīvokļu projekti, kuru arhitektūrā slēpjas īpaša filozofija

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: city24.lv

Jauno projektu Rīgā un tās apkaimē ir daudz, bet tie arī mēdz būt ļoti dažādi. Sākot no klasiskām daudzdzīvokļu jaunbūvēm, beidzot ar pilnībā renovētiem, seniem un vēsturiski ļoti vērtīgiem namiem, kuru fasāde vien jau atgādina veselu mākslas darbu. Starp tiem ir atrodami projekti, kas sevī ietver veselu ideju, filozofiju un domu, kas caurstrāvojusi visu projekta tapšanu un pēc tam arī iedzīvotāju ikdienu.

Grīziņkalna republika

"Grīziņkalna Republika" ir unikāls, atjaunots piecu vēsturisku dzīvojamo ēku un komerctelpu komplekss, kas saviem iemītniekiem piedāvā dzīvot noslēgtā un labiekārtotā vidē Rīgas centrā - Asara ielā 12. 

Foto: city24.lv

"Grīziņkalna Republika" ir vieta, kur savu īsto mājokli atradīs aktīva un zaļa dzīvesveida piekritēji, kuriem svarīga ir stilīga un radoša vide, gan ģimenes, kurām ir svarīga atbilstoša vide bērniem. Tāpat arī uz biznesu orientēti prāti - kvartālā tiks attīstīta arī neliela biznesa telpu ēka. Kvartāls piedāvā ērtas automašīnu novietošanas iespējas, lielākajai daļai dzīvokļu īpašnieku nodrošinot savu autostāvvietu. Īpaši padomāts arī par zaļi domājošajiem un velosipēdu novietošanas iespējām.

"Grīziņkalna Republika" ar savām daudzpusīgajām iespējām veiksmīgi nes Live - work koncepta ideju. Ko tas nozīmē? Iedomājieties, ka esat ārsts vai, piemēram, radošs IT speciālists. "Grīziņkalna Republikas" iespējas Jums nodrošinās darbam nepieciešamās telpas un turpat, ar atsevišķu ieeju, arī savu dzīvokli privātajām vajadzībām.

Āgenskalna melodija

Reti kurš apšaubīs Āgenskalna vēsturiskās apbūves šarmu, un arī to, ka tajā pašā laikā, šeit pietrūkst jaunu un mūsdienīgu, iedzīvotājiem pieejamu jauno mājokļu. 

Foto: city24.lv

Vieni no pēdējā laika interesantākajiem dzīvokļu projektiem ir "Āgenskalna melodijas" projekts, kas apvieno divus projektus - "Sentimento" un "Legato". Tie ir divi dzīvojamie nami, katrs ar savu adresi, priekšrocībām un mājokļu piedāvājumu, tomēr tos vienos viens skanējums, viena kvalitāte, viena - "Āgenskalna melodija". 

"Sentimento" ir daudzdzīvokļu nams ar modernu arhitektūru, kam raksturīgi īpaši plaši logi. "Sentimento" mūzikā nozīmē izjustu, emocionālu skanējumu. Arī dzīvojamā nama Āgenskalna ielā 24 koncepta pamatā ir uzjundīt sentimentālu noti par bērnības atmiņām.

Savukārt "Legato" nozīme mūzikā ir "saistoši, plūstoši". "Legato" māja ir dabīga koka fasādes daudzdzīvokļu nams ar slēgtu iekšpagalmu, kas rada privātmājas sajūtu, sniedzot iespēju dzīvot mierīgu dzīvi, bet blakus esošā Kalnciema iela ļauj jebkurā brīdī iekļauties pilsētas plūsmā.

Lofts&Rosegold

Kompānijas "R.Evolution" projekts "Lofts&Rosegold" atrodas vienā no prestižākajiem pilsētas rajoniem - klusajā centrā, Strēlnieku ielā 8. Jaunais mājokļu projekts ir viens no spilgtākajiem intelektuālās athitektūras paraugiem Rīgā, un tā vēstījums pauž ideju par hygge dzīvesstilu. 

Foto: city24.lv

Intelektuālā arhitektūra un hygge dzīvesstils jaunajā projektā izpaužas ar vairākām spilgtām iezīmēm. Viena no tām ir apkaime un arhitektūra. Projekta atrašanās vietā - klusajā centrā katra māja pati par sevi apliecina savu unikālitāti un vērtību, un arī viena no "Lofts&Rosegold" daļām - baltā četru stāvu ēka ir pelnījusi īpašu uzmanību, jo ir arhitektūras piemineklis, kas iekļauts UNESCO pasaules mantojuma sarakstā.

Uzreiz ar apkaimes, otrā hygge vērtība ir interjers un dizains - modernais dizains, atsegtu ķieģeļu sienu fragmenti, fona mūzika, aromāts, kas speciāli izveidots šai mājai, maigs apgaismojums, dabiskie materiāli apdarē un mēbelēs, dekoros. Šīs visas smalkās nianses iekļautas un piemeklētas laimes noskaņas radīšanai. Jāatzīmē, ka ēkai piemīt netipisks griestu augstums - vēl viena iezīme, kas neticami piestāv hygge konceptam. Baltajā ēkā, pateicoties griestu augstumam (3,11 - 6,54 m), ir vairākas iekārtojuma koncepcijas, proti, tajos ierīkot loft tipa dzīvokļus vai nestandarta komercplatības. 

Filozofu rezidence

"Filozofu rezidence" ir veltījums iedzīvotājiem, kuri seko savam ceļam, savai filozofijai, savai izvēlei. Vizuāli ēkas atgādina grāmatu kaudzi, kurā katrs stāvs ir jauna grāmata, jauns saturs ar savu filozofisko pieeju dzīvei, skaidro projekta attīstītāji.

Foto: city24.lv

Projekta arhitektūras unikālā iezīme ir pirmā dzīvojamā stāva novietojums, kas ir veidots 14 metru augstumā virs zemes. "Filozofu Rezidence" atrodas 4200 m2 plašā teritorijā. Projektā ir 115 dzīvokļi, divas dzīvokļu ēkas (22 un 23 stāvu), ko savieno pazemes stāvvieta 121 automobiļiem. 

Dzīvokļu griestu augstums ir ne mazāk kā 3,05 m, bet augšstāva dzīvokļos tie sasniedz pat 6,75 m. Trīs līmeņu Penthausi ir veltījums līderiem un veiksmes stāstiem. Griestu augstums dzīvojamā istabā ir 7 metri, ar panorāmas skata logiem no grīdas līdz griestiem. Trešajā līmenī ir 100 - 200 m2 plaša terase, kur jaunie iedzīvotāji var īstenot pat ļoti ekstravagantus sapņus - ierīkot nelielu peldbaseinu, solāriju vai grila zonu.

Pagalms 2.0

Viens no jaunā projekta "Pagalms 2.0", Turaidas ielā trumpjiem ir tā lokācijas vieta - VEF teritorijā, starp Gaisa un J.Zemitāna tiltu jeb vienkārši Teikā, kas ņemot vērā šī rajona straujo attīstību pēdējo gadu laikā, ir kļuvis par vienu no pieprasītākajiem un mūsdienīgākajiem galvaspilsētas rajoniem.

Foto: city24.lv

Lai arī projekts ir piemērots īstiem pilsētniekiem, tas izceļas ar kādu ideju, ko mēdz saukt par urbāno dārzniecību. Tas nozīmē, ka visiem pirmo stāvu iedzīvotājiem balkonu vietā iecerēts veidot mazdārziņus, taču arī citu stāvu iemītnieki varēs nodarboties ar urbāno dārzniecību jeb savu dārzeņu un garšaugu audzēšanu, jo teritorijā tiks ierīkotas speciālas publisko dārziņu vietas, kur jebkurš varēs iestādīt sev vēlamos augus. Arhitektu ideja bija ļaut mājas iedzīvotājiem radīt pašiem savu otro, personīgo pagalmu. 

Turpat mājas pagalmā ir paredzēta arī komposta kaudze, speciāla novietne dārza instrumentiem un ūdens pieslēgums. Nožogotajā teritorijā paredzētas trīs lapenes, trīs bērnu rotaļu laukumi, āra velo novietnes, kā arī speciālas vietas, kur baudīt barbekjū vakarus. Līdz ar otrās mājas būvniecību tiks izbūvēts arī basketbola laukums, galda teniss un citas aktīvam dzīvesveidam paredzētas izklaides iespējas.

Hoft

Mūsdienu pilsētai un jo īpaši vēsturiskā centra ielām ļoti trūkst dzīvas dabas augu un koku izskatā, tiesa, bieži vien šo problēmu nemaz arī nav iespējams telpiski atrisināt. Vienīgais variants - pārnest kokus uz ēkām. Tieši šāda iecere realizēta jaunajā Hoft projektā, kur ēkas fasādes un iekšpagalma jaunajā apjomā tiks ieviesti koki un zaļumi, pilsētas vēsturiskajā centrā veidojot gaisā planējošus dārzus un iedvešot jaunu priekšstatu par iespēju dzīvot tiešā tuvumā ar dabu, neatkarīgi no stāva, kurā mitināmies. 

Foto: city24.lv

Centrālajā fasādē, mājas pagalmā, terasēs un papildu konstrukcijās, izmantojot speciālu stiprinājumu sistēmu dažādos līmeņos, tiks uzstādīti skujkoki: ciedrs, kalnu priede, dažādi "bonsai" koku veidi, tādējādi radot privātu parku mājas iedzīvotājiem - zaļu oāzi pašā pilsētas centrā. Instalācija radīs neparasti spēcīgu iespaidu, ka koki it kā aug dabiskā vidē, kalnu augstienēs un nogāzēs. 

Aizkulises

Projekts ar tik ļoti interesanto nosaukumu un unikālo fasādi - "Aizkulises" atrodas Rīgas aktīvajā centrā, attīstītā rajonā ar lielisku infrastruktūru, un ir lielisks dzīvesvietas risinājums biznesa cilvēkiem, kuri novērtē laiku un komfortu. Tā īpašais stāsts slēpjas mājas fasādes dizainā. 

Foto: city24.lv

Kāpēc Aizkulsies? Dzīvojamā nama fasāde ir veidota kā aizklusies, tieši tādas pašas kādas redzamas Latvijas Nacionālajā teātrī, bet kopumā simbolizē ideju, ka savās mājās mēs ikkatrs varam būt pats un savās aizkulisēs neielaist kuru katru. Projekta arhitekti ir pazīstami un slaveni arhitektu birojs Sīlis, Zābers un Kļava.

Villa Milia

"Villa Milia" ir kluba tipa projekts Dzintaru prospektā, Jūrmalā un sevī ietver 15 augstākās klases dzīvokļus. Ekskluzīvais nams tapis par godu Emīlijai Benjamiņai, nozīmīgai personībai Latvijas vēsturē - žurnālistei, izdevējai un sabiedriskajai darbiniecei. Nams ir veidots kā veltījums paaudžu saiknei, izciliem cilvēkiem, kuri paši savām rokām veidojuši sava mūža vēsturi un atstājuši savu ieguldījumu pilsētas, valsts un pasaules vēsturē.  

Foto: city24.lv

Haļļu arhitektūra un interjeri ir Latvijas dizaina zvaigznes Zanes Teteres meistardarbs - laikmetīgs, monumentāls un vienlaikus arī Jūrmalai raksturīgā stilā. Arhitektūras koncepciju caurvij Art Deco un funkcionālisma stili. Veicot projekta izstrādi, izmantotas jaunākās tehnoloģijas, kvalitatīvi un dabīgi būvmateriāli un apdares materiāli, piemēram, vērtīgas koksnes šķirnes un apdares marmors, kā arī kaltās metāliskās detaļas fasādē. 

Saliena

Saliena ir daļa no Piņķu apdzīvotās vietas, kas atrodas Babītes novadā. Arvien augošajā apkaimē tiek aizvadīta no visiem neatkarīga, autonoma ikdiena - ar saviem iekšējiem pasākumiem, festivāliem un sirsnīgām kaimiņu kopā sanākšanām. Varētu pat teikt, ka šeit - ciešā galvaspilsētas tuvumā ir izveidota pašiem sava dabas ieskauta republika. 

Foto: city24.lv

Salienā pieejami ne vien dzīvokļi, bet arī plašas savrupmājas, rindu mājas, dzīvokļi un zemes apbūvei, kā arī komercplatības. Saliena var lepoties arī ar mūsdienīgu infrastruktūru.

Salienas iedzīvotāju atpūtai un ērtībām izveidoti trīs parki un divi bērnu rotaļu laukumi, kas tiek uzpasēti un atjaunoti. Kopumā parki aizņem 14 hektārus - 11 hektāru platībā plešas Salienas Mežaparks jeb priežu mežs, kur izbūvēti celiņi pastaigām un sportam.

Turpat pie projekta ir arī krāšņais Dārza Parks ar strūklaku, kā arī 0,3 hektārus plašais Barbekjū parks. Tajā izveidota piknika zona ar ugunskura un grila vietām, dīķis, uzlikti soliņi, bruģēti celiņi, kā arī veikta apzaļumošana. Iedzīvotāju priekam atklāta āra trenažieru zāle, kā arī izveidota pašiem sava aplikācija, kas nodrošinās ātrāku un ērtāku apsaimniekošanas servisu.

Legend.

"LEGEND." ir arhitekta Uģa Zābera radīts piecu ēku komplekss Jūrmalā, kas reprezentē piecas spilgtas un mākslinieciskas personības, kas sadzīvo vienā kvartālā. Projekts sastāv no villām - "Villa Churchill", "Villa Hepburn", "Villa Dietrich", kā arī divstāvīgas privātās villas un ēkas ar komerctelpām. 

Foto: city24.lv

*Nekustamā īpašuma kompānijas Ober-Haus dati. 

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu