ENAP lietvedībā esošajos kriminālprocesos "ABLV Bank" bankā arestēti gandrīz 375 miljoni eiro (5)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Edijs Pālens/LETA

Pašlaik tikai Valsts policijas (VP) Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes (ENAP) lietvedībā esošajos kriminālprocesos "ABLV bank" bankā arestēti 374 882 245,55 eiro, tostarp nauda, finanšu instrumenti un nekustamais īpašums.

Policijā atzīmēja, ka 13.jūnijā veiktajās operatīvajās darbībās vienlaikus norisinājās 46 kratīšanas un tika aizturētas astoņas personas, kuras pēc iespējas nekavējoties tika nopratinātas un atbrīvotas, paliekot statusā, kas paredz tiesības uz aizstāvību. Drošības līdzekļi nevienai personai netika piemēroti.

Minētās darbības tika veiktas pamatprocesā par līdzekļu atmazgāšanu bankā, kas bija uzsākts, reaģējot uz 2018.gada februārī saņemto Finanšu noziegumu apkarošanas tīkla (FINCEN) ziņojumu.

VP atgādināja, ka ENAP ir uzsākti vairāk nekā 50 kriminālprocesi par iespējamo noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju, izmantojot "ABLV Bank" kontus atsevišķi un infrastruktūru kopumā. No minētajiem kriminālprocesiem daudzi ir tādi, kur ir konstatēta atsevišķu klientu pretlikumīga rīcība. Bez pamatprocesa ir sākti vēl desmit kriminālprocesi ar pazīmēm, ka bankas darbinieki, atsevišķi vai strādājot grupā ar citām tajā skaitā atbildīgām amatpersonām, sniedza atbalstu legalizēšanas darbībās, tādā veidā veicot Krimināllikuma 195.panta trešajā daļā paredzēta nozieguma izdarīšanu kā līdzdalībnieki. Vēl vienu no tādiem kriminālprocesiem savā lietvedībā pārņēma Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētā prokuratūra un izmeklēšanu turpina uzraugošais prokurors kā procesa virzītājs.

Tie kriminālprocesi, kuros vērtē tikai klientu rīcību un iespējamo noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu, pēc prakses, pēc visu iespējamo procesuālo darbību izpildes tiek pārsūtīti kriminālvajāšanas uzsākšanai uz to valsti, kur atrodas aizdomās turētais, nereti pirms tam pieņemot lēmumu par noziedzīgi iegūtiem līdzekļiem.

Savukārt tajos kriminālprocesos, kuros parādās bankas darbinieki kā legalizēšanas līdzdalībnieki, krimināltiesisko attiecību taisnīgais noregulējums tiks sasniegts Latvijā, atzīmēja policijā.

VP paziņojumā gan atzīmēts, ka, ņemot vērā to, ka minētie kriminālprocesi ir liels izaicinājums izmeklēšanai, gan jaunu normu piemērošanas prakses stabilizēšanas dēļ, gan ārvalstu aspekta - daudzskaitlīga starptautiskā sadarbība, gan iesaistīto personu attieksmes pret izmeklēšanu un tamlīdzīgi, šīs kategorijas kriminālprocesi nav ātri izmeklējami. Tiek analizēti vairāku tūkstošu kontu pārskati, pratināti vairāki desmiti liecinieki un nosūtīti tiesiskās palīdzības lūgumi. VP aicina sabiedrību uzticēties izmeklēšanai, kuru no pirmās dienas uzrauga prokuratūra un dod laiku precīzai, kvalitatīvai un objektīvai izmeklēšanai, vienlaicīgi nepieļaujot neattaisnotu novilcināšanu.

Bankas advokāts Jānis Rozenbergs aģentūrai LETA iepriekš teica, ka bankā veiktā kratīšana "mūsuprāt, bijusi lieka, jo banka ikdienā gan šajā, gan citos kriminālprocesos sadarbojas ar tiesībsargājošām iestādēm un sniedz nepieciešamo pieprasīto informāciju."

Neviens no bankas darbiniekiem šajā kriminālprocesā aizdomās turētā statusā nav, norādīja advokāts.

Jau ziņots, ka pagājušās nedēļas nogalē pēc procesuālo darbību veikšanas visas aizturētās personas ir atbrīvotas, paliekot statusā, kas paredz aizstāvību, bet nepiemērojot tām drošības līdzekli.

Iepriekš sāktajā VP ENAP kriminālprocesā par iespējamu noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju lielā apmērā sadarbībā ar Organizētās noziedzības un citu nozaru specializēto prokuratūru, Finanšu un kapitāla tirgus komisiju, Valsts ieņēmumu dienestu un Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūciju "Cert.lv" veiktas vairāk nekā 40 kratīšanas dažādās vietās Rīgā un Rīgas reģionā.

Kratīšanas notika kādā kredītiestādē, gan uzņēmumos, gan personu darba vietās un dzīvesvietās. Tāpat likumsargi ieradās likvidējamās "ABLV Bank" telpās Skanstes ielā 7.

ENAP priekšnieks Pēteris Bauska žurnālistiem 13.jūnijā apliecināja, ka izmeklēšana varētu būt par noziedzīgi iegūtu vairāku simtu miljonu eiro legalizēšanu.

Policijai ir aizdomas par kredītiestādes darbinieku, kā arī tās vadības darbībām izveidojot infrastruktūru, atbalstot naudas atmazgāšanu un veicinot to. Starp aizturētajām personām bija arī bankas darbinieki. 45 kratīšanas veiktas kredītiestādē, ar to saistītajos uzņēmumos, pie privātpersonām un dzīvesvietās.

Bauska neprecizēja, kurā no vairākiem desmitiem VP lietvedībā esošajiem kriminālprocesiem par "ABLV Bank" notika kratīšanas, taču izmeklēšana ir ļoti sarežģīta un apjomīga.

Patlaban izmeklēšana ir aktīvajā fāzē tāpēc plašāku informāciju Bauska nesniedza.

VP šogad martā aģentūrai LETA apliecināja, ka VP ir 50 kriminālprocesi par iespējamo noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju, izmantojot "ABLV Bank" kontus, turklāt aptuveni desmit lietās ir pazīmes, ka bankas darbinieki, iespējams, snieguši atbalstu legalizēšanas darbībās.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu