Lietuvā atklāj Selindžera romānam "Uz kraujas rudzu laukā" veltītu skulptūru

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: publicitātes

Lietuvas Šaķu rajonā piektdien atklāta skulptūra, kas veltīta amerikāņu rakstniekam Džeromam Deividam Selindžeram (1919 – 2010) un īpaši viņa pazīstamajam romānam "Uz kraujas rudzu laukā".

Vieta piemineklim izvēlēta Sudargā, no kurienes cēlies Selindžera vecvectēvs. Tēlnieka Nerijus Ermina veidotā skulptūra - dobs cilvēka siluets - atrodas pie stāvas pilskalna nogāzes, no kurienes pāri priežu galotnēm paveras plašs skats uz Nemunas ieleju.

Skulptūras pamatnē iegravēts pazīstamākais 1951. gadā iznākušā romāna citāts - "Un man jānotver ikviens, kas grasās krist lejā, (..) un jāpasargā viņi, lai nenokrīt lejā no kraujas".

"Tas ir piemineklis ne tik daudz pašam Selindžeram, cik viņa romānam "Uz kraujas rudzu laukā", jo tā ir viena no labākajām grāmatām pasaulē," ziņu aģentūrai BNS sacījis viens no šīs idejas autoriem, televīzijas producents Rolands Skaisgiris, kas pats arī cēlies no Sudargas puses.

View this post on Instagram

#salinger #sudargas

A post shared by Tomas Cetkauskas (@tomascet) on

Kā atzinis Lietuvas kultūras ministrs Mindaugs Kvietkausks, ideja šai vietā iemūžināt Selindžera romāna piemiņu ir visai pārsteidzoša, bet vienlaikus vērtīga.

"Tieši šādi radoši risinājumi piesaista sabiedrības uzmanību. Domāju, tas var pamudināt gan šejienes ļaudis, gan pasauli interesēties par šo vietu, par tās pagātni, par radošumu. (..) Viens no labākajiem XX gadsimta darbiem. Vai nu to lasa pusaudzis vai vecāks cilvēks, - ikvienu tas vedina meklēt sevi, nebaidīties būt atšķirīgam. Šie pašizpausmes meklējumi ir svarīgi ikvienam cilvēkam katrā dzīves brīdī," sacījis ministrs.

Kā pastāstījis Skaisgiris, skulptūras izveidi atbalstījuši vairāk nekā 200 cilvēki - viņš pats savā 50. dzimšanas dienā savācis 8000 eiro, bet otru pusi summas samaksājis no saviem līdzekļiem.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu