Kā vasaras saulgriežu pirti padarīt maģisku? (1)

Elīna Zvirbule
CopyLinkedIn Draugiem X
Latvieša labjūtas kods 5 - pirts ABC
Latvieša labjūtas kods 5 - pirts ABC Foto: Jānis Škapars/TVNET

Mūsu senči pirtī gāja regulāri. Tā bija vieta, kur ne tikai mazgāties, bet arī atpūsties, uzņemt spēku, attīrīties un dziedināties. Vai mēs varam izdarīt to pašu? Noteikti! Un vasaras saulgriežu laiks ir ārkārtīgi spēcīgs, lai pastiprinātu gan procedūru, gan augu iedarbību vairākas reizes.

Gatavojieties īstam saulgriežu rituālam, jāpārliecinās, ka pirtī tiek izmantoti četri galvenie elementi: zeme, ūdens, uguns un gaiss.

Zeme – noteikti uz pirti ņemam dažādus augus! Skaistums ir to dažādībā. Noteikti piemeklējiet ozolu, liepu un bērzu slotiņām, papardes lāvas klājumam un jasmīnu vai piparmētras aromātam. Un aizsardzībai izmantojiet vībotnes vai pīlādzi.

Ūdens – garu metiet pamazām, ar karstumu nepārspīlējot. Ik pa laikam iemērciet slotiņas vēsā ūdenī, lai aprasinātu ķermeni pirtī. Ņemiet vērā, ka svaigas slotas ir pildītas ar ūdens elementu! Ļaujiet ūdenim aizskalot lieko prom – putekļus, sviedrus, negatīvas emocijas un slitas domas. Ja pēc izkarsēšanās varat atveldzēties dabiskā ūdenstilpnē un vēl labāk tekošā ūdenī, tad jums ir ļoti laimējies!

Uguns – pirtiņa kuras, pateicoties zemes elementa dotajam spēkam. Uguns sakarsē akmeņus un silda ķermeni. Izvēlieties pirtij labu un tīru malku. Lai attīrīšanu caur uguni paspilgtinātu, iededziet pirts priekštelpā tīra vaska svecīti.

Gaiss – svarīgi ir nodrošināt, lai pirtiņā gaiss ir svaigs. Pirtiņai jātiek labi izvēdinātai pēc katras pirts tūres. Ja rodas sajūta, ka gaiss ir “smags” un ar nepatīkamu aromātu, tad tādā pirtī labāk neiet. Augi piepildīs pirti ar burvīgu aromātu. Pavērojiet, lai pirtī ieelpas un izelpas būtu mierīgas un nesteidzīgas.

Lai nostiprinātu četru elementu doto spēku pievienojam arī vārda spēku. Attīrošās pēršanas laikā atkārtojam vārdus: “Uguns sadedzinās, ūdens aizskalos, gaiss atbrīvos un zeme uzsūks!” Spēcinošās pēršanas laikā varam atkārtot sekojošus vārdus: “Uguns norūdīs, ūdens pacels, gaiss atspirdzinās un zeme spēcinās!” Vārdus var atkārtot klusu pie sevis vai skandināt skaļi.

Pāriem, kuriem patīk pirts un kas regulāri tajā dodas, attiecības ir ciešas un harmoniskas, jo viņi prot baudīt un veltīt laiku gan sev, gan viens otram. Tas tad arī ir tas maģiskais papardes zieds, ko cilvēki tik ļoti meklē.

Un pāri visam ir, lai sajūtas būtu patīkamas! Jo mēs pirtī ejam, lai baudītu, nevis ciestu! Novēlu jums skaistu saulgriežu laiku un lieliskus pirts rituālus.

Ja jums nepieciešams plašāks ieskats latviskās un harmoniskās pirts pasaulē, lasiet grāmatu “Mana pirts grāmata”: 

Elīna

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu