Policija: Latvijā par braukšanu pie transportlīdzekļa stūres alkohola reibumā sodi ir gana bargi (18)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Paula Čurkste/LETA

Salīdzinot ar citām Baltijas valstīm, Latvijā par braukšanu pie transportlīdzekļa stūres alkohola reibumā sodi ir gana bargi, portālam TVNET norādīja Valsts policijā.

Valsts policijas pārstāve Līna Kaļķe portālam TVNET sacīja, ka kopumā var teikt, ka Latvijā par braukšanu pie transportlīdzekļa stūres alkohola reibumā sodi ir gana bargi.

Vienīgi atšķirībā no kaimiņvalstīm, kur par braukšanu noteiktu promiļu reibumā ir paredzēta kriminālatbildība, Latvijā šāda regulējuma nav.

Valsts policija ir vērsusies pie likumdevēja ar ierosinājumu kriminalizēt braukšanu virs 1,5 promilēm, bet šīm ierosinājumam nav gūts atbalsts.

Vēl no 1.jūlija, par braukšana alkohola reibumā, nav vairs paredzēts administratīvais arests.

Latvijā soda mērs ir atkarīgs no tā, cik lielā alkohola reibumā transportlīdzekļa vadītājs ir sēdies pie stūres reibumā.

Par transportlīdzekļa vadīšanu, ja izelpotā gaisa vai asins pārbaudē konstatētā alkohola koncentrācija asinīs pārsniedz 0,5 promiles, bet nepārsniedz 1,0 promili, – uzliek naudas sodu velosipēda un mopēda vadītājam 40 eiro apmērā, bet cita transportlīdzekļa vadītājam uzliek naudas sodu no 430 līdz 640 eiro un atņem transportlīdzekļu vadīšanas tiesības uz vienu gadu.

Par transportlīdzekļa vadīšanu, ja izelpotā gaisa vai asins pārbaudē konstatētā alkohola koncentrācija asinīs pārsniedz 1,0 promili, bet nepārsniedz 1,5 promiles, – uzliek naudas sodu velosipēda un mopēda vadītājam 120 eiro apmērā, bet cita transportlīdzekļa vadītājam piemēro administratīvo arestu no piecām līdz desmit diennaktīm, uzliek naudas sodu no 850 līdz 1200 eiro un atņem transportlīdzekļu vadīšanas tiesības uz diviem gadiem.

Par transportlīdzekļa vadīšanu, ja izelpotā gaisa vai asins pārbaudē konstatētā alkohola koncentrācija asinīs pārsniedz 1,5 promiles, – uzliek naudas sodu velosipēda un mopēda vadītājam 170 eiro apmērā, bet cita transportlīdzekļa vadītājam piemēro administratīvo arestu no desmit līdz piecpadsmit diennaktīm, uzliek naudas sodu no 1200 līdz 1400 eiro un atņem transportlīdzekļu vadīšanas tiesības uz četriem gadiem.

Foto: Valsts policija

Darbs Līgo svētkos.

Šogad Līgo svētkus pavadīsim citādāk kā ierasts, bet ir lietas, kas nemainās – aizvien braukšana pie stūres alkohola reibumā ir aizliegta, norāda Valsts policja.

Ņemot vērā, ka aizvien ir cilvēki, kuri vada transportlīdzekli reibumā, arī šajos svētkos Valsts policija, ievērojot visas epidemioloģiskās prasības, uzraudzīs ceļu satiksmi ar mērķi kontrolēt, lai autovadītāji nebrauc sēdušies pie stūres alkohola, narkotisko vai citu apreibinošo vielu reibumā.

Tāpat policija pievērsīs uzmanību mazāk aizsargātajiem satiksmes dalībniekiem – gājējiem, velosipēdistiem un citiem.

Policija aicina autovadītājus būt atbildīgiem pret savu un līdzcilvēku drošību un atgādina, ka alkohols un transportlīdzekļa vadīšana ir nesavienojamas lietas.

Policija skaidro, ka kopumā var teikt, ka tendence braukt pie stūres alkohola reibumā diemžēl nemainās.

Ja 2018. gadā bija pieķerti 3485 dzērājšoferi, tad 2019.gadā tādi bija 3539. Šogad līdz 14.jūnijam fiksēti jau 1550 autobraucēju, kas sēdušies pie stūres alkohola reibumā.

Komentāri (18)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu