Iedzert vai atturēties? Uzzini, ko alkohols nodara katram mūsu orgānam

FOTO: depositphotos.com

Vasaras vidus, Jāņi, grila sezona – lai arī šogad svinēšana notiks ģimenes un tuvāko draugu lokā, izpaliekot lieliem ļaužu pūļiem, gluži bez svētkiem jau nu nepaliksim. Un kas gan būtu svētki bez kāda dzirkstošāka vai mazāk dzirkstoša dzēriena? 

Farmaceits Vadims Brižaņs kopā ar Veselības centru apvienības neiroloģi Daci Bērziņu apkopojuši iemeslus, kāpēc iedzert vai arī svētkos labāk tomēr atturēties.

Lai arī narkologi teic, ka labāk nelietot alkoholu vispār, paļauties uz to, ka veikala alus un vīna plaukti paliks neskarti, laikam nevarēs. Tāpēc der ieklausīties VCA neiroloģes Daces Bērziņas sacītajā, kas vēl bez visiem labi zināmā „Izglāb draugu – neļauj braukt dzērumā” mums jāzina par grādīgajiem dzērieniem.

„Vispirms drošības pēc der atgādāt, ka pandēmijas sākumā izskanējušie apgalvojumi, ka spirts var dezinficēt un iznīcināt vīrusu ne tikai ārēji, bet arī iekšķīgi, ir pilnīgas muļķības,” smaida ārste.

„Atminēsimies – veikalu stipro dzērienu plaukti līdz ar ierobežojumu noteikšanu valstī tukšojās, kā tas nereti notiek svētku laikā. Taču spirtotie dzērieni organismā nonākušo vīrusu neietekmēs. Drīzāk gluži otrādi –, negausīgi lietoti, tie vājina imunitāti.”

Tiek uzskatīts, ka pat glāze vīna palīdz iemigt, mazināt stresu, būt drosmīgākam un izsaukt jautrību. Taču arī tas nebūs tiesa – regulāra alkohola lietošana izraisa agresiju, trauksmes sajūtu, depresiju, var būt vardarbības iemesls un palielina nāves gadījumu risku. Ne velti tiek veidotas akcijas, piemēram, pret braukšanu dzērumā, lai samazinātu šos apdraudējumus. Pasaules Veselības organizācijas apkopotie dati liecina, ka pasaulē

katru gadu 3,3 miljoni cilvēku mirst alkohola lietošanas izraisītā kaitējuma dēļ, kas veido 5,9% no visiem nāves gadījumiem.

Sasniedz smadzenes dažu sekunžu laikā

Ir nepieciešamas vien 30 sekundes, lai alkohola pirmā malka efekts sasniegtu smadzenes. Tas apgrūtina smadzeņu šūnu spēju nosūtīt impulsus ķermenim. Pakāpeniski tiek zaudēta līdzsvara sajūtu. Palēninās organisma atbildes reakcija, iespaidojot ne tikai kustības, bet arī uztveri, un rodas maldinoša atbrīvošanās un jautrības sajūta, ko pazīstam kā pacilātu garastāvokli.

Lietojot alkoholiskos dzērienus, smadzenēs tiek traucēti atmiņas procesi, tādēļ rodas gadījumi, kad nākamajā rītā iedzērušais nespēj atcerēties notikumus vai detaļas.

Ilgstoši un regulāri lietojot alkoholu, smadzenes mainās arī vizuāli un tiek ietekmētas to darbības spējas smadzeņu šūnu izmaiņu dēļ. Šie procesi ietekmēs spēju koncentrēties, domāt un atcerēties. Alkohols iespaido ne tikai smadzenes.

Ķermeņa temperatūras svārstību dēļ (to izraisa asinsvadu paplašināšanās un palielināta asins plūsma, kas sākotnēji ķermeņa temperatūru paaugstina, bet vēlāk veicina tās pazemināšanos), tiek apgrūtināta sirdsdarbība un radīti bojājumi sirds un asinsvadu sistēmā.

Alkohola negatīvā ietekme uz organismu

· Kuņģis. Vispirms alkohols nonāk kuņģī, kur kairina gļotādu, veicinot pārmērīgu kuņģa skābes produkciju. Regulāra iedzeršanas dēļ var veidoties kuņģa čūla. Bieža stipro dzērienu lietošana iespaido apetīti un tā var mazināties, izraisot veselības problēmas, jo netiek saņemtas visas nepieciešamās barības vielas.

· Zarnu traucējumi un grēmas. Alkohols ne tikai kairina kuņģi, bet arī tievo un resno zarnu, izmainot uztura pārvietošanos organismā un spējot izraisīt caureju. Ilgstoša grādīgo dzērienu lietošana attīstīs šo problēmu ilgtermiņā.

Gremošanas traucējumu dēļ var veidoties grēmas jeb dedzinoša sāpju sajūta pakrūtē, jo muskuļiem atslābinoties, skābe veido atvilni.

· Nieru darbība. Dzeršanas laikā var pamānīt, ka biežāk jāapmeklē tualete. Normāli smadzenes izdala hormonu, kas nierēm neļauj radīt pārāk daudz urīnu, taču

alkohols kavē šo impulsu nodošanu. Tādēļ tualete jāapmeklē biežāk un veidojas dehidratācija.

Dzeršana ne tikai veido papildus slodzi nierēm, bet arī veido toksisku iedarbību un vājina nieru darbību.

· Aknas. Arī aknas piedalās cīņā ar toksiskajām vielām. Ne velti kā ļaunāko, kas var notikt dzeršanas dēļ, mēs minam aknu cirozi.

· Aizkuņģa dziedzeris un diabēts. Aizkuņģa dziedzeris piedalās insulīna un citu vielu ražošanā, kas palīdz zarnām tikt galā ar apēsto. Alkohols aizkavē šos procesus. Minētās vielas vienkārši uzkrājās aizkuņģa dziedzerī un kopā ar toksīniem veido iekaisumu. Vairāku gadu laikā tas var rast situāciju, ka aizkuņģa dziedzeris neizdala vajadzīgo insulīna daudzumu, kas noved pie diabēta un var izraisīt aizkuņģa dziedzera vēzi.

· Sirdsdarbība. Pārmērīga alkohola lietošana var izmainīt sirds ritmu. Dzerot gadiem, ķermeņa motoriņa traucējumi kļūst patstāvīgi. Turklāt sirds muskuļi samazinās apjomā (atrofējas), tas ietekmē asins plūsmu un orgānu apgādi ar barības vielām.

· Hormonu sintēze. Alkoholā esošās ķīmiskas vielas negatīvi ietekmē hormonu sintēzi.

Sievietēm var tikt izmainīts menstruālais cikls, savukārt vīriešiem var tikt ietekmēta erekcija, mazināties spermatozoīdu skaits un gadu gaitā veicināta krūšu palielināšanās.

· Kauli un muskuļi. Alkohols ķermenī mazina kalcija līmeni, kas var veicināt osteoporozi veidošanos. Samazinoties asins plūsmai, mazinās muskuļu apgāde ar barības vielām un tie neuzņem nepieciešamos proteīnus muskuļu masas veidošanai. Ilgstoša dzeršana ne tikai samazina ķermeņa muskuļu apjomu, bet arī atņem visam ķermenim spēku.

Daži malki neskādēs!

„Bet es taču nedzeru regulāri, tikai dažas gāzītes svētkos!” teiks jāņotājs. Taču arī iemalkojot alkoholu retu reizi, var rasties dažas, tiesa, pārejošas, problēmas. “Mēness aptiekas” farmaceits Vadims Brižaņs skaidro, kas izraisa nākamā rīta nelabumu un galvassāpes: “Pārmērīga alkohola lietošana ne tikai rada dehidratāciju, bet liek paplašināties smadzeņu asinsvadiem, kas rada galvassāpes.

Slikta dūša, nelabums un vemšana, ko ačgārni dēvējam par paģirām, patiesībā liecina par toksikozi jeb vieglu saindēšanos un parasti šos efektus rada kuņģis. Savukārt nākamā rīta bezspēku un vājumu izraisa darbības traucējumi muskuļos cukura nepietiekamības dēļ.

To savukārt rada aknas, kuras, cīnoties pret kaitīgo vielu, nespēj izdalīt pietiekami daudz cukura.”

Ko darīt, ja rodas toksikoze?

Ja nu tomēr viss iepriekšminētais nav atturējis no miestiņa nogaršošanas un Jāņu siers bijis jānoskalo ar pārāk lielu alutiņa daudzumu – kā var palīdzēt organismam tikt galā ar toksikozi un tās radītājiem simptomiem?

Farmaceitam Vadimam Brižaņam ir vairāki ieteikumi, gan piebilstot, ka, pašsajūtai uzlabojoties, pie stūres tik un tā nevajadzētu sēsties. Vispirms ir ļoti svarīgi pastiprināti lietot daudz šķidruma un ir jātiek galā ar galvassāpēm un nelabumu. Katram cilvēkam būs piemērots savs atšķirīgs medikamentu komplekss, ko lietot šādos gadījumos. Vēlams konsultēties ar farmaceitu, lai noskaidrotu ieteicamāko, ņemot vērā cilvēka vispārējo veselības stāvokli. Farmaceits norāda trīs medikamentu grupas, kuru preparāti būtu lietojami.

Antacīdos līdzekļus jeb skābi neitralizējošus medikamentus parasti lieto pāris stundas pēc ēšanas, t.i., tukšā dūšā. Tiem piemīt spēcīgas kuņģa-zarnu trakta gļotādu pārklājošas īpašības, tie ātri iedarbojas. Kā antacīdie līdzekļi galvenokārt tiek izmantotas dažādas zāļu formas, kas apvieno neitralizējošo un adsorbtīvo darbību. Vairākus šos līdzekļus vienlaicīgi lietot gan nevajadzētu. Elektrolītus un minerālvielas lieto vieglas līdz vidēji smagas dehidratācijas ārstēšanai (lai aizvietotu ūdens un elektrolītu zudumu organismā), arī dehidratācijas profilaksei. Zāļu sastāvā esošais cukurs veicina ūdens un sāļu uzsūkšanos no zarnām. Fermentus/enzīmus lieto, lai nerastos smaguma, pilnuma sajūta un vēdera uzpūšanās, sprieguma sajūta, spiediens un pat sāpes, vēdera rūkšana un skaļi trokšņi. Tos var lietot kopā ēdienreizi, kad atgriezusies apetīte pēc sliktās dūšas. Tie veicinās tauku, ogļhidrātu, olbaltumvielu sagremošanu un mazinās minēto simptomu rašanos.

Avoti:

WebMD.com raksts: “Kā alkohols ietekmē jūsu ķermeni” 2019

WHO materiāls “Alkohols un COVID-19: kas tev jāzina” 2020

Uz augšu