LIZDA prasa Izglītības ministrijai skaidrojumus par plānoto 63 miljonu eiro sadali

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
LIZDA priekšsēdētāja Inga Vanaga
LIZDA priekšsēdētāja Inga Vanaga Foto: Ieva Leiniša/LETA

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) ir vērsusies Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM), lai noskaidrotu, kādiem mērķiem izglītības un zinātnes nozarē Covid-19 krīzes pārvarēšanai tā plāno iztērēt 63,5 miljonus eiro.

Informatīvajā ziņojumā "Par pasākumiem Covid-19 krīzes pārvarēšanai un ekonomikas atlabšanai" norādīts, ka izglītības un zinātnes nozarē Covid-19 krīzes pārvarēšanai un ekonomikas atlabšanai no 2020.gada līdz 2021.gadam tiek plānots kopējais finansējums 63,5 miljoni eiro.

Kā atzīmē LIZDA, šī gada 2.jūnija Ministru kabineta sēdes protokollēmumā par minēto ziņojumu teikts, ka "atbildīgajām ministrijām un citām valsts iestādēm par informatīvā ziņojuma pielikumā atbalstītajiem pasākumiem no valsts budžeta līdzekļiem līdz 16.jūnijam jāiesniedz Finanšu ministrijā detalizētu atšifrējumu eiro sadalījumā starp 2020.gadu un 2021.gadu".

Balstoties uz šo, LIZDA lūgusi IZM sniegt detalizētu informāciju par to, kā prioritāri tika sadalīti pasākumi krīzes pārvarēšanai izglītības un zinātnes nozarē, kāds ir plānotais katra pasākuma finansējuma apjoms un kādā laika ietvarā to ir plānots apgūt.

Vienlaikus LIZDA uzsver, ka ir atkārtoti vērsusi IZM uzmanību, ka būtiskākie priekšlikumi, kas atbilst LIZDA pētījumos iegūtajiem rezultātiem, un izriet no visbiežāk minētajiem pedagogu ieteikumiem, par primāri nepieciešamo atbalstu attālināta mācību procesa kvalitatīvai nodrošināšanai ir tas, ka pedagogi jānodrošina ar portatīvajiem darba vietas datoriem, kuri aprīkoti ar mācību procesam nepieciešamo programmatūru, vebkamerām, mikrofoniem un austiņām.

Tāpat arodbiedrība aicinājusi IZM rast risinājumu, lai pedagogu mājsaimniecībām būtu iespēja kompensēt papildus izdevumus, kas radušies attālinātā mācību procesa nodrošināšanai izmantojot interneta, telefona pieslēgumus un elektrību, kā arī nodrošināt pedagogiem digitālo prasmju pilnveides pasākumus latviešu valodā par videokonferenču veidošanu, tiešsaistes mācību stundu veidošanu, tehnisko zināšanu un prasmju pilnveidošanu dažādu digitālo platformu lietošanā un metodisko atbalstu par attālinātām mācībām nepieciešamo materiālu veidošanu.

Arodbiedrība arī aicina ministriju piešķirt finansējumu digitālo mācību līdzekļu izstrādei, kas būtu praktiski izmantojami arī kompetencēs balstītā mācību satura ieviešanā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu