Sākta pirmā tiešā pieslēguma izbūve pie dabasgāzes pārvades sistēmas

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Zane Bitere/LETA

Dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operatora "Conexus Baltic Grid" ("Conexus") uzraudzībā sākusies pirmā tiešā pieslēguma izbūve pie dabasgāzes pārvades sistēmas, aģentūru LETA informēja "Conexus" Komunikācijas daļas vadītāja Dace Baltābola.

Viņa norādīja, ka kopš spēkā stājušies Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas noteikumi par iespēju organizēt tiešā pieslēguma ierīkošanu pārvades sistēmai, līdz šim interesi izrādījuši seši potenciālie lietotāji, bet pirmo tiešā pieslēguma izbūvi dabasgāzes pārvades sistēmai sākusi SIA "RiGas Cylinders".

"Conexus" Tehniskās attīstības un investīciju departamenta vadītājs Ivars Ščerbickis minēja, ka līdzšinējā interese par tiešā pieslēguma veikšanu vērtējama kā salīdzinoši augsta, ņemot vērā, ka šis process ir tehniski un finansiāli sarežģīts.

"Uzskatu, kā nākotnē interese no potenciālajiem sistēmas lietotājiem varētu tikai pieaugt, un pirmā projekta veiksmīga izveide daudziem kalpos kā apliecinājums, ka šāda tiešā pieslēguma izbūve ir paveicama. Šobrīd mēs realizējam pirmo šāda veida projektu, un tas vienlaikus kalpos kā būtisks solis pretim plašākai gazifikācijai Latvijas teritorijā," viņš sacīja.

Savukārt "RiGas Cylinder" izpilddirektors Renārs Miķelsons pauda, ka uzņēmums pieslēgumu pie pārvades sistēmas realizē Priekuļos, tāpat uzņēmums ir saņēmis tehniskos noteikumus pieslēguma izbūvei Brocēnu novadā. "Pirmās piegādes klientiem plānojam sākt jūlijā, atklājot pirmās gāzes komprimēšanas iekārtas darbību," norādīja Miķelsons.

Tiešo pieslēgumu ierīkošanas noteikumi paredz, ka biometāna ražotājiem, sašķidrinātās dabasgāzes sistēmas operatoriem un gāzes lietotājiem tiek sniegta iespēja pašiem lemt, plānot un īstenot pieslēgšanos dabasgāzes pārvades sistēmai. Pieslēgumu īstenošana sadarbībā ar "Conexus" tiek veikta, ievērojot stingras tehniskās prasības un dabasgāzes pārvades infrastruktūras ekspluatācijas drošības noteikumus, turklāt tie tiek īstenoti tikai tādās vietās, kur atbildīgie speciālisti ir noteikuši, ka tas tehniski ir iespējams. 

"Conexus" ir vienotais dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas operators Latvijā. Kompānija pārvalda Inčukalna pazemes gāzes krātuvi un maģistrālo dabasgāzes pārvades sistēmu, kas tieši savieno Latvijas dabasgāzes tirgu ar Lietuvu, Igauniju un Krievijas Ziemeļrietumu reģionu.

"Conexus" ir dibināts 2016.gada decembrī, reorganizācijas rezultātā no "Latvijas gāzes" nodalot pārvades un glabāšanas darbības virzienus. Kompānijas lielākais akcionārs ir "Augstsprieguma tīkls".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu