Turcija apsūdz ES un Grieķiju nelegālo imigrantu tiesību pārkāpšanā (6)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Nelegālie imigranti pie Turcijas-Grieķijas robežas.
Nelegālie imigranti pie Turcijas-Grieķijas robežas. Foto: BULENT KILIC / AFP

Reaģējot uz Grieķijas un Eiropas Savienības (ES) kritiskajiem izteikumiem par Turcijas migrācijas politiku, Ankara ceturtdien apsūdzējusi Atēnas cilvēktiesību pārkāpumos.

ES augstākais pārstāvis ārpolitikā Žozeps Borreljs, apmeklējot Grieķijas robežu ar Turciju, uzsvēra, ka bloks ir apņēmības pilns aizsargāt savu ārējo robežu.

Martā pēc tam, kad Turcija paziņoja, ka tā vairs neliegs patvēruma meklētājiem un nelegālajiem imigrantiem, kas vēlas nokļūt Eiropā, doties uz ES robežām, liels skaits nelegālo imigrantu sapulcējās pie abu valstu robežupes Eirosas, kur iesaistījās sadursmēs ar grieķu robežpoliciju, mēģinot nelikumīgi šķērsot robežu.

Spriedze mazinājās, kad Covid-19 pandēmijas dēļ Ankara bija spiesta mainīt savu politiku un aizvākt nelegālo imigrantu pūļus no kaimiņvalsts robežas.

Taču trešdien Grieķijas ārlietu ministrs Niks Dendiass, kas pavadīja Borellju robežas apmeklējuma laikā, apsūdzēja Turciju, ka tā atkal mudina nelegālos imigrantus doties Eiropas virzienā.

Turcija "atkal paziņojusi, ka tās zemes robežas ar Eiropu ir atvērtas," norādīja Dendiass, piebilstot, ka turku krasta apsardze eskortē laivas ar nelegālajiem imigrantiem ceļā uz Grieķijai piederošajām salām.

Tikmēr Turcijas Ārlietu ministrija paziņojusi, ka šie izteikumi esot Grieķijas mēģinājums "piesegt" tās pieļautos "cilvēktiesību pārkāpumus un noziegumus pret bēgļiem".

Ministrijas pārstāvis piebildis, ka tajā "diemžēl līdzvainīga arī ES Komisija".

"Mēs aicinām ES un Grieķiju pildīt savu pienākumu un izrādīt respektu pret bēgļu tiesībām, nevis vainot mūsu valsti," uzsvērts ministrijas paziņojumā.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu