SPRK: Elektroenerģijas piegādes kvalitāte pērn Latvijā saglabājās laba, bet joprojām ir vairāki trūkumi

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Elektrība. Ilustratīvs attēls
Elektrība. Ilustratīvs attēls Foto: pexels.com

Elektroenerģijas piegādes kvalitāte pagājušajā gadā Latvijā saglabājās laba, tomēr joprojām ir virkne trūkumu, kas ir novēršami, aģentūrai LETA atzina Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā (SPRK).

SPRK kopš elektroenerģijas tirgus atvēršanas 2013.gadā apkopo rādītājus, kas raksturo elektroenerģijas sadales pakalpojuma kvalitāti, ko Latvijas patērētājiem galvenokārt nodrošina AS "Sadales tīkls". SPRK vērtē gan elektroapgādes drošumu, gan sprieguma kvalitāti, gan arī "Sadales tīkla" apkalpošanas kvalitāti.

Elektroapgādes drošumu nosaka elektroenerģijas apgādes pārtraukumu skaits un to ilgums, kā arī sprieguma parametru rādītāji.

Pērn Latvijā novērots mazāk nekā viens plānveida atslēgums uz lietotāju, kas ilga aptuveni divas stundas. Savukārt neplānotie elektroapgādes pārtraukumi vienam lietotājam gadā bija vidēji divas reizes un vidēji divas stundas ilgi.

SPRK, veicot datu novērtējumu, secinājusi, ka pērn par 12 minūtēm samazinājies kopējo pārtraukumu ilgums uz vienu lietotāju normālos darba apstākļos, bet vienlaikus par 26 minūtēm palielinājies neplānoto pārtraukumu ilgums uz vienu lietotāju ārkārtējos apstākļos.

Vērtējot situāciju Latvijas reģionos, secināts, ka

lielākais neplānotu elektroapgādes pārtraukumu ilgums uz vienu lietotāju bija Rēzeknes un Tukuma reģionā - no 10 līdz 11 minūtēm, bet vismazākais tas bija Ventspils un Talsu reģionā - no vienas līdz divām minūtēm.

"Neplānotu elektroapgādes pārtraukumu skaitu un ilgumu galvenokārt nosaka gaisvadu elektroapgādes līniju garums, kas izbūvēts mežainā apvidū, tāpēc Latvijas reģionos ir novērotas būtiskas šo rādītāju atšķirības," skaidroja SPRK Enerģētikas departamenta energoapgādes objektu kontroles daļas vadītājs Ingus Užulis.

SPRK, vērtējot Latvijas sadales sistēmas operatora rādītājus salīdzinājumā ar citiem Eiropas valstu sadales operatoriem, secinājusi, ka Latvijas elektroapgādes drošuma rādītāji ir tuvu Eiropas vidējam līmenim. 

Astoņu gadu laikā SPRK kopumā ir veikusi sprieguma kvalitātes mērījumus 300 pieslēguma punktos "Sadales tīkla" sniegto pakalpojumu zonā, bet pērn veikti 48 mērījumi, tostarp galvenokārt lauku reģionos.

No 48 mērījumiem 30 gadījumos SPRK konstatējusi neatbilstības standartā noteiktajiem parametriem.

Sprieguma vērtība noteiktajam standartam atbildusi 83% gadījumos, bet 17% gadījumu nav atbildusi, kamēr mirgoņa, kas pamatā ir jūtama izmantojot kvēlspuldzes, atbildusi standartam vien 42% gadījumu. Tāpat kā SPRK, arī "Sadales tīkls" veic mērījumus, un vietās, kurās mērījumu rezultāti neatbilst standartam, tiek piemērots mazāks sistēmas pakalpojuma tarifs. Pērn mazāks sistēmas pakalpojuma tarifs tika piemērots 137 lietotājiem.

"Neatbilstošai sprieguma kvalitātei viens no iemesliem var būt garās elektroapgādes līnijas, kas izbūvētas 20.gadsimta 70. gados. Visos neatbilstības gadījumos SPRK ir iesniegts rīcības plāns neatbilstību novēršanai. Daļa neatbilstību tika novērstas jau pērn, bet daļu plānots novērst vēl šogad," minēja Užulis.

Tāpat SPRK secinājusi, ka 82% gadījumu "Sadales tīkls" uz lietotāju sūdzībām ir atbildējis mazāk nekā 15 dienu laikā, kas atbilst normatīvajam regulējumam. Vienlaikus būtiski samazinājies vidējais atbilžu sniegšanas laiks uz sūdzībām, kas attiecas uz sprieguma kvalitāti, lai arī sūdzību skaits par šo jautājumu pērn pieaudzis par 19,5%.

Secināts arī, ka "Sadales tīkls" ir nodrošinājis ātru un efektīvu sistēmas pieslēgumu pieteikumu izskatīšanu. Pērn kopumā saņemti 185 000 pieteikumu, kas ir par aptuveni 13% vairāk, kas izskatīti ne ilgāk kā 15 dienu laikā. Arī attiecībā uz lietotāju brīdināšanu par plānotajiem pārtraukumiem "Sadales tīkls" to veicis 10 dienas iepriekš, kas ir par piecām dienām ātrāk, nekā to paredz regulējums.

SPRK realizē sabiedrisko pakalpojumu regulēšanu enerģētikas, elektronisko sakaru, pasta, sadzīves atkritumu apsaimniekošanas un ūdenssaimniecības nozarēs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu