Noteikumi, kuriem uzspļauj: maskas sabiedriskajā transportā nēsā tikai retais (40)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Cilvēki ar maskām sabiedriskajā transportā. Ilustratīvs foto
Cilvēki ar maskām sabiedriskajā transportā. Ilustratīvs foto Foto: Edijs Pālens/LETA

Jau kopš 15.maija sabiedriskā transporta pasažieriem noteikts pienākums aizklāt seju, lai mazinātu koronavīrusa Covid-19 izplatību, tomēr cilvēki ar masku uz sejas redzami aizvien retāk un retāk un, ievērojot noteikumus, arvien vairāk jūtas kā "baltie zvirbuļi"... Karstuma un kopējās vienaldzības dēļ arī retie masku valkātāji šim pienākumam sāk atmest ar roku. 

Sociālo tīklu lietotāji par šo tematu "cepas" jau nedēļām, tomēr situācija nemainās un karstajā laikā sevi ar masku uz sejas apgrūtina arvien mazāk cilvēku. 

Turklāt bieži novērojams, ka daudzi sejas maskas lieto nepareizi. SPKC uzsver, ka sejas maskai pilnībā jānosedz sejas daļa no deguna līdz zodam un to nedrīkst noņemt daļēji, piemēram, novilkt uz zoda vai kakla un pēc tam lietot atkārtoti. Pirms sejas maskas uzvilkšanas un noņemšanas jānomazgā vai jādezinficē rokas, bet, tiklīdz maska lietošanas laikā kļūst mitra, to nepieciešams aizstāt ar jaunu, tīru, sausu masku.

TVNET jau ziņoja - lai arī ārkārtējā situācija Latvijā beidzās pirms divām nedēļām, prasība lietot sejas aizsegus sabiedriskajā transportā joprojām ir obligāta, tomēr sodīt par tās neievērošanu nevar. 

Kamēr valstī bija noteikta ārkārtējā situācija, par sejas aizsargmaskas nelietošanu policija varēja piespriest naudas sodu no 10 līdz 2000 eiro, taču nu likumsargi var nevalkātājiem vien aizrādīt.

Savukārt Satiksmes ministrija apelē pie cilvēku godprātības. 

"Lai arī noteikumos par epidemioloģiskās drošības pasākumiem Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai nav noteikts, ka to lietošanu kontrolē Valsts policija un par šīs prasības neievērošanu var piespriest administratīvo sodu, tas neatceļ prasības ievērošanu. Nepieciešamība rīkoties atbildīgi ir mūsu visu interesēs," uzsver SM pārstāve Vineta Kleine.

SPKC uzsver, ka sejas masku publiskās vietās lieto tikai papildu drošībai. Tā nepasargā no inficēšanās veselu cilvēku un neaizstāj galvenos profilakses un higiēnas pasākumus – roku mazgāšanu un dezinfekciju, sejas neaiztikšanu ar netīrām rokām, klepošanas un šķaudīšanas higiēnu, kā arī savstarpējās distances ievērošanu.

Sejas maskas valkāšana publiskās vietās ir solidaritātes izpausme – cilvēki, kuriem ir aizdomas par inficēšanos, lietojot sejas masku, pasargā no inficēšanās riska citus. 

Komentāri (40)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu