Četri gadi pēc "Brexit" referenduma: vairums britu grib palikt ES (4)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
"Brexit". Ilustratīvs attēls
"Brexit". Ilustratīvs attēls Foto: Pixabay

Četrus gadus pēc “Brexit” referenduma vairums Lielbritānijas iedzīvotāju tagad balsotu par valsts palikšanu Eiropas Savienībā (ES), noskaidrots jaunākajā Eiropas Sociālajā pētījumā (ESS). 

Saskaņā ar ESS rezultātiem 56,8% Lielbritānijas iedzīvotāju izteikušies, ka jauna referenduma gadījumā viņi balsotu par valsts palikšanu ES,  vēsta ASV raidsabiedrība CNN. 

ESS tiek veikts reizi divos gados. Iepriekšējā aptaujā, kas veikta 2018.gadā, to iedzīvotāju skaits, kas atbalstīja valsts palikšanu ES veidoja 49,9%. 

Saskaņā ar šā gada aptaujas rezultātiem Lielbritānijas izstāšanos no ES atbalsta 34,9% iedzīvotāju, bet vēl 8,3% respondentu norādīja, ka viņi nepiedalītos referendumā, ja tāds notiktu tagad. 

Kā ziņots, Lielbritānija ES pameta 31.janvārī, un abām pusēm ir laiks līdz gada beigām, lai vienotos par turpmākajām attiecībām. 

Pārejas perioda laikā Lielbritānija joprojām atrodas ES iekšējā tirgus un muitas ūnijas sastāvā, kas nozīmē, ka valsts ir spiesta pakļauties bloka tiesību normām un veikt iemaksas tā budžetā. Taču, ja pārejas perioda laikā līdz gada beigām vienošanos neizdosies panākt, tirdzniecību starp abām pusēm turpmāk regulēs Pasaules Tirdzniecības organizācijas normas, kas paredz dažādas muitas barjeras. 

Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons vairākkārt izteicies, ka Lielbritānija ir gatava izbeigt "Brexit" pārejas periodu bez vienošanās. 

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu