Vai Porziņģis var būt komandas otrā zvaigzne cīņā par NBA čempionu gredzenu?

TVNET Sports
CopyDraugiem X Whatsapp
Kristaps Porziņģis un Luka Dončičs
Kristaps Porziņģis un Luka Dončičs Foto: Reuters/ScanPix

Pēc astoņpadsmit mēnešiem joprojām ir pārsteidzoši, ka Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) klubs Dalasas "Mavericks" maiņas darījumā ieguva Kristapu Porziņģi no Ņujorkas "Knicks". Piedāvājam apskatīt "The Athletic" žurnālista Tima Kato (Tim Cato) viedokli par Porziņģa perspektīvu "Mavericks" rindās.

Porzinģa pievienošanās Dalasai bija liels solis, jo "Mavericks" klubam ir svarīgi izveidot ilgtermiņā basketbola dinastiju apkārt slovēņu brīnumbērnam Lukam Dončičam. Galvenais jautājums, vai "vienradzis" spēs būt otrs labākais spēlētājs čempiona titula komandā, jo pašlaik pirmā vijole "Mavericks" rindās pavisam droši ir Dončičs. Lielākā daļa Dalasas fanu uzskata, ka liepājnieks var būt otrā kluba zvaigzne, kas nākotnē palīdzes komandai izcīnīt kāroto NBA čempiona titulu.

Vai Porziņģis būs vesels?

Kopumā ir grūti prognozēt, vai latvieti nākotnē sagaida atkal kāds nopietns savainojums. Tā ir zīlēšana "kafijas biezumos". Pēdējo 15 gadu laikā neviens spēlētājs pēc krustenisko saišu plīsuma nav spējis atgriezties superzvaigznes līmenī, bet nevienam no šiem 53 spēlētājiem nebija prognozēts superzvaigznes statuss. Tāds spēlētājs kā Deriks Rouzs pēc vairākām traumām sabojāja savas iespējas atgriezties zvaigznes līmenī.

Savukārt tādi spēlētāji kā Els Džefersons, Danilo Gallināri, Lū Viljamss - vienkārši nebija superzvaigžņu līmeņa spēlētāji. Kails Laurijs krustenisko saiti pārplēsa koledžas laikā, un pēc tam sešas reizes kļuva par NBA "All Star" spēles dalībnieku. Šis savainojums nav ietekmējis tādus spēlētājus kā Džamals Kroufords, Beirons Deiviss, Tims Hārdavejs seniors, kuriem bija veiksmīgas "All Star" karjeras. Porziņģa savainojums neietekmē viņa potenciālu nākotnē kļūt par līgas superzvaigzni.

Lielāku satraukumu rada tas, ka viņam karjeras laikā ir bijuši dažādi niecīgi ceļa savainojumi. Kopumā Porziņģis "Knicks" sastāvā ir aizvadījis tikai 65% no visām iespējamajām spēlēm. Dalasā šī tendence ir pozitīvāka - 76%. "Mavericks" klubs ļoti saudzīgi ir izturējušies pret Porziņģa veselību, neliekot viņam spēlēt divas dienas pēc kārtas. Kristaps 20 mēnešus dziedēja savu traumu, pirms atgriezās uz NBA parketa. Šajā posmā viņš stiprināja savu ķermeni līdz tādam līmenim, kādu tas, iespējams, vēl nekad nebija sasniedzis. Viņš padarīji sevi fiziski spēcīgāku.

"Mavericks" vienība ir šķīrušies no Čandlera Pārsona, kad komandai nepatika, kā spēlētājs atgūstas no savainojuma, bet turpretim Latvijas basketbolistam piešķīra maksimālo piecu gadu līgumu. Porzinģis karjeras turpinājumā noteikti izlaidīs spēles dēļ nelieliem savainojumiem, bet nav pamata prognozēt nopietnus savainojumus.

Vai Porziņģis var būt otrs labākais spēlētājs NBA čempionu titula pretendentu komandā?

Porziņgis pašlaik savas 13 labākās karjeras spēles ir aizvadījis Dalasā, nevis Ņujorkas klubā. Šī gada sākumā no 31. janvāra līdz 6. martam, viņš vidēji guva gandrīz 28 punktus spēlē. Kopumā "Knicks" nespēja pilnībā izmantot liepājnieka potenciālu uzbrukumā. Ņujorkas organizācija lika Kristapam spēlēt Karmelo Entonija stilā ar daudz metieniem no pustālās distances un "postā". "Mavericks" galvenais treneris Riks Kārlails var apliecināt, ka spēlēšana "postā" nav efektīva darbība mūsdienu basketbolā. Kārlails nonāca pie atziņas, ka dažreiz Porziņģa auguma pārsvaru vajadzētu izmantot "postā", bet ilgtermiņā tas nav efektīvs "Mavericks" uzbrukumam.

Porziņģis Dalasā tiek izmantos līdzīgi kā savulaik Dirks Novickis, bet ne identiski. Dalasas vienība liek "vienradzim" izpildīt vairāk trīspunktu metienus, atbrīvo viņu pēc aizsegiem, lai varētu izpildīt brīvus metienus. Pēc Dvaita Pauela traumas, Kristaps daudz vairāk tiek izmantots "pick and roll" sadarbībās.

Porziņģa 2020.gads karjeras ziņā bija daudz labāk par 2019.gadu. Punktu līkne latvietim sezonas gaitā pieauga. Tims Kato izceļ, ja Porziņģis kļūs par Kleja Tompsona tipa spēlētāju Dalasā, tad "Mavericks" organizācija būs ļoti apmierināta. Tātad latvietis var būt Dalasas otrā zvaigzne.

Vai Kristaps var būt labākais aizsardzības spēlētājs komandā?

Dalasā daudz kas ir atkarīgs no šī jautājuma. Kopumā garajiem spēlētājiem ir liela nozīme aizsardzības "cementēšanā", bet viņu lielākais mīnuss ir ātrums. Latvietis pašlaik ir apliecinājis, ka kājās viņš līdz zināmiem ātrumiem spēj turēt līdzi arī NBA ārējās līnijas spēlētājiem. Pēdējo trīs gadu laikā Porziņģa pārstāvētās komandas, viņam atrodoties uz laukuma, ir ielaidušas 107, 107 un 109 punktus vidēji uz 100 uzbrukumiem. Tas ir aptuveni par septiņiem punktiem labāk nekā viņam atrodoties uz soliņa. Šosezon metienus no sešu pēdu attāluma Kristaps pretiniekiem traucē izpildīt vidēji 7,5 reizes, un pretinieku komandas precizitāte ir zem 50%.

Latvietis šajā sezonā ir bloķējis 2,1 pretinieku metienu vidēji spēlē, tas ir sestais labākais rādītājs līgā šobrīd. Tā ir nozīmīga statistikas ailīte, lai liktu pretinieku komandai padomāt par uzbrukumu groza tuvumā, kad laukumā ir latvietis.

Tomēr komandas pret Dalasas klubu gūst daudz punktus spēlē, tai skaitā groza tuvumā, tāpēc ir vēl kur augt Kristapam un komandas aizsardzībai kopumā. Ļoti retos gadījumos kluba uzbrukuma līderi ir labākie aizsardzības spēlētāji savās komandās.

Porziņģis var būt otrā zvaigzne blakus Dončičam, bet abiem jaunajiem Dalasas spēlētājiem vajadzētu vēl trešo zvaigzni, kas varētu būt Tims Hārdavejs juniors vai Maikls Konlijs, varbūt arī abi. Šie abi spēlētāji ir sasniedzams mērķi "Mavericks" ģenerālmenedžerim. Tad komanda pavisam noteikti cīnītos par NBA titulu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu