Par Īrijas premjeru ievēlēts "Fianna Fail" līderis Maikls Mārtins (3)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Par Īrijas premjeru sestdien īpašā parlamenta sēdē ievēlēts partijas "Fianna Fail" līderis Maikls Mārtins.

Parlamenta balsojumā viņu atbalstījuši 93 deputāti, pret balsojuši 63.

Mārtins vadīs koalīcijas valdību, kurā būs pārstāvētas vēsturiski konkurējošās centriski labējās partijas "Fine Gael" un "Fianna Fail" kopā ar nelielo Zaļo partiju, nobīdot malā ar bijušajiem republikāņu kaujiniekiem saistīto partiju "Sinn Fein".

Koalīcijas vienošanās paredz, ka centriski labējās partijas nodos premjerministra amatu viena otrai rotācijas kārtībā. Tagadējais premjerministrs Leo Varadkars no "Fine Gael" ir piekritis atkal pārņemt šo amatu pēc "Fianna Fail" līdera Mārtina.

Nelielā Zaļā partija ieguva noteicošu lomu politikā pēc parlamenta vēlēšanām februārī, kuru rezultātā parlaments kļuva sašķelts, bet "Sinn Fein" kļuva par otru lielāko partiju un pietuvojās iespējamai lomai valdībā.

Ja koalīciju neizdotos izveidot, Īrija riskētu ar nepieciešamību rīkot jaunas vēlēšanas laikā, kad valsts vēl tikai iziet no koronavīrusa karantīnas.

Analītiķi tomēr uzskata, ka globālās veselības un ekonomikas krīzes apstākļos partijai "Sinn Fein" galvenās opozīcijas partijas loma varētu būt izdevīga.

"Fine Gael" piektdien kā pirmā atbalstīja koalīcijas vienošanos, par to nobalsojot 80% partijas biedru. "Fianna Fail" balsojumā šo vienošanos atbalstīja 74% biedru.

Saskaņā ar vienošanos Varadkars atgriezīsies premjera amatā 2022.gada decembrī.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu