Policija nav konstatējusi noziegumu saistībā ar nepatiesas informācijas izplatīšanu par "Swedbank" stabilitāti

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
"Swedbank" ēka.
"Swedbank" ēka. Foto: Ints Kalnins / Reuters

Valsts policija (VP) nav konstatējusi noziegumu saistībā ar nepatiesas informācijas izplatīšanu par "Swedbank" stabilitāti.

VP Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvalde (ENAP) pagājušā gada nogalē sāka resorisko pārbaudi par nepatiesas informācijas izplatīšanu par "Swedbank" stabilitāti, kura rezultātā bankas klienti pie bankomātiem izveidoja rindas.

VP preses pārstāve Gita Gžibovska aģentūrai LETA pastāstīja, ka veicot resorisko pārbaudi, policijā pieņemts lēmums par atteikšanos sākt kriminālprocesu, jo nav noticis noziedzīgs nodarījums. Policijas lēmums netika pārsūdzēts.

Jau ziņots, ka pērn Daugavpilī 23.oktobra vakarā tika novērota "Swedbank" klientu vēlme izņemt skaidru naudu no bankomātiem, jo bija izplatījušās baumas par it kā esošām bankas stabilitātes problēmām.

"Swedbank" tolaik informēja, ka tās rīcībā nonākusi informācija, ka 23.oktobra vakarā bijusi sākta "mērķtiecīga baumu izplatīšana" par tās stabilitāti, tādēļ pie bankomātiem veidojās rindas un atsevišķos bankomātos īslaicīgi beidzās izmaksājamā nauda.

Baumas par kredītiestādes stabilitāti tika izplatītas pa dažādiem kanāliem, tostarp sociālajos tīklos un "Whatsapp" ziņās. Par notikušo tika informēts gan Valsts drošības dienests, gan Valsts policija, gan Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK).

LETA arhīvs liecina, ka VDD 2011.gada nogalē sāka kriminālprocesu par apzināti nepatiesu ziņu izplatīšanu par "Swedbank" finanšu stāvokli. Savukārt 2012.gada jūlijā VDD nolēma izbeigt minēto kriminālprocesu, jo netika konstatēts noziedzīga nodarījuma sastāvs.

Neilgi pēc minētā kriminālprocesa sākšanas izmeklētājiem bija vairākas versijas par to, kurš varētu būt vainojams saceltajā panikā. Cita starpā baumošanas kriminālprocesā liecinieka statuss tika piemērots Jelgavas novada domes priekšsēdētājam Ziedonim Caunem (ZZS).

Jelgavas novada domes administrācijai īsi pirms baumu viļņa augstākā punkta sasniegšanas bija dots rīkojums pārskaitīt vairāk nekā miljonu latu no pašvaldības konta "Swedbank" uz Valsts kasi. Līdzīgi rīkojās arī Jelgavas pilsētas pašvaldība.

Jau nākamajā dienā cilvēki no "Swedbank" kontiem izņēma kopumā vairāk nekā desmit miljonus latu. Lielākā ažiotāža tika novērota Zemgalē, Jelgavā un Ventspilī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu