Nausēda ES samitā izvirzīs jautājumu par Krievijas revizionistisko politiku (1)

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Lietuvas prezidents Gitans Nausēda jūlijā gaidāmajā Eiropas Savienības (ES) samitā gatavojas izvirzīt jautājumu par Krievijas revizionistisko politiku un centieniem mazināt Padomju Savienības noziegumu nozīmi, pirmdien paziņojis prezidenta birojs.

Prezidenta vadītā Lietuvas Valsts aizsardzības padome apspriedusi Krievijas vadības plānus reabilitēt Otrā pasaules kara priekšvakarā parakstīto Molotova-Ribentropa paktu.

"Valsts aizsardzības padomes locekļi bija vienisprātis, ka iecerētie Krievijas konstitūcijas grozījumi un plāni oficiāli reabilitēt Molotova-Ribentropa paktu un tā slepenos protokolus raisa nopietnas bažas," teikts prezidenta biroja izplatītajā paziņojumā.

"Jāpievērš sabiedroto un starptautiskās sabiedrības uzmanība Krievijas centieniem sistemātiski pārrakstīt vēsturi, mēģinot attaisnot savu politiku attiecībā pret kaimiņvalstīm, apstrīdēt to valstiskumu un šķelt Eiropas Savienību un NATO. (..). Prezidents šo jautājumu gatavojas izvirzīt Eiropadomes sēdē, kas notiks 17. un 18.jūlijā," tajā norādīts.

Baltijas valstis asi iebilst pret Krievijas Valsts domē apspriežamo likumprojektu, kas paredz atsaukt 1989.gadā PSRS Tautas deputātu kongresā pieņemto lēmumu atzīt Molotova-Ribentropa pakta slepenos protokolus par juridiski nepamatotiem un spēkā neesošiem.

Krievijas vēlētāji arī aicināti referendumā balsot par konstitūcijas grozījumiem, kas paredz nodrošināt "vēsturiskās patiesības aizstāvēšanu“ un liedz "noniecināt tautas varoņdarbu Tēvzemes aizstāvēšanā".

Kā žurnālistiem sacījis Lietuvas aizsardzības ministrs Raimunds Karoblis, mēģinājums aizstāvēt Padomju Savienības un nacistiskās Vācijas paktu ir daļa no Krievijas īstenotās propagandas kampaņas.

Krievijas varasiestādes pēdējā laikā cenšas apgalvot, ka Baltijas valstu aneksija un okupācija Otrā pasaules kara laikā bijusi likumīga.

Lietuvas Valsts aizsardzības padomi, kas izskata un koordinē nozīmīgākos Lietuvas valsts aizsardzības jautājumus, veido prezidents, premjers, parlamenta priekšsēdētājs, aizsardzības ministrs un bruņoto spēku komandieris.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu