Kā Rīgas restorāni izdzīvo bez ārzemniekiem? Kā skatās nākotnē? (6)

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: unsplash.com

Sākusies Rīgas restorānu nedēļa, ar kuru cer atdzīvināt viesmīlības nozari pēc divu mēnešu dīkstāves. Ēdināšanas uzņēmumi gan vēl nestrādā ar pilnu jaudu, jo trūkst galveno vasaras klientu - starptautisko tūristu.

Rīgas labākajos restorānos trīs kārtu maltīte par 20 vai 25 eiro. Ikdienā tas maksātu dārgāk. Restorānu nedēļa ierasti bija pavasarī un ziemā. Nekad vasarā, jo peļņu sagādāja tūristi. Covid-19 dēļ ārvalstnieku ir ļoti maz.

“Šobrīd restorāni strādā ar nepilnu jaudu. Vēl nav atgriezušies iepriekšējā līmenī. Viņi grib strādāt, viņi grib nākt ārā no dīkstāves, darboties,” saka Latvijas Restorānu biedrības vadītājs Jānis Jenzis.

Tāpēc Rīgas 33 restorāni vienojušies ar īpašiem piedāvājumiem fokusēties uz vietējiem iedzīvotājiem. Pagaidām viņu ir tik maz, ka, piemēram, vīna bārā/restorānā “Garage” galdiņus apkalpo līdzīpašnieks.

“Ir vajadzīgs iekšējais grūdiens, kas to visu paceļ un ļauj iekustēties cilvēkiem, kas ir trīs mēnešus nosēdējuši mājās,” bilst vīna bāra/restorāna ”Garage” līdzīpašnieks, vadītājs Rūdolfs Kauss.

Pirmo reizi gardēžu svētki ilgs divas nedēļas, līdz 12. jūlijam. Restorānā “Kolonāde” cer – uz Rīgu brauks cilvēki arī no reģioniem. Gardēžu svētku pirmā diena, kad tālrunis rezervācijām bijis karsts, jau devusi cerību par nelielu atlabšanu.

Restorāna ”Kolonāde. Mūsu stāsti” šefpavārs Ainārs Volodka stāsta: “Visi šefpavāri un pavāri ir noilgojušies pēc diviem mēnešiem. Viņi grib visu parādīt un izdarīt maksimāli labāko un gardāko, skaistāko šajās divās nedēļās. Atkal likt runāt par sevi. Mēs divus mēnešus bijām dīkstāvē, un tad visādas idejas radās, kā varētu ēdienkarti pārveidot, ko piedāvāt jaunu.”

Restorāni bez problēmām spējot nodrošināt epidemioloģiskās prasības. Iekštelpās pie viena galdiņa četri cilvēki, āra terasēs – astoņi. Starp galdiem divi metri.

“Par ierobežojumiem – izpildām normatīvus. Cilvēki tos ievēro. Cilvēki jau nāk gatavi, kā viņi sēdēs, kā distancēsies,” norāda restorāna ”Kolonāde. Mūsu stāsti” vadītājs Jānis Ļipņickis.

Savukārt vīna bāra/restorāna ”Garage” līdzīpašnieks, vadītājs Rūdolfs Kauss norāda: “Laikam mēs gribētu lielāku skaidrību, vai varam rīkot korporatīvos pasākumus, nedaudz lielākus slēgtos pasākumus. Kaut kas ir atļauts, kaut kas nav, skaidrības pietrūkst. Bet citādāk ikdienas darbā viss ir kārtībā.”

Covid-19 dēļ Rīgas Restorānu nedēļa nenotika pavasarī. Tiesa gan, pavasarī ir grūtāk pasniegt ko sezonālu, taču gardēžu svētki vasarā nozīmē ļoti plašu klāstu ar svaigiem, vietējiem produktiem. Un šāda restorānu nedēļa vairo ienākumus arī zemniekiem un citiem piegādātājiem.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu