Latvijas centrālajos rajonos plosās pērkona negaiss; spēkā sarkanais brīdinājums (10)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Negaiss. Ilustratīvs attēls.
Negaiss. Ilustratīvs attēls. Foto: Pixabay

Latvijas centrālajos rajonos šodien, 30. jūnijā, plosās pērkona negaiss ar krasām vēja brāzmām no 15 līdz 19 metriem sekundē, vēsta Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Centrālajos rajonos kopējais nokrišņu daudzums var sasniegt 60-80 milimetrus. Rietumu rajonos līs ilgstoši. Kopējais nokrišņu daudzums sasniegs 40-55 milimetrus.

Arī vietām austrumu rajonos no rīta gaidāms stiprs lietus. Nokrišņu daudzums sasniegs ap 20 milimetriem.

Saistībā ar minēto spēkā ir sarkanais brīdinājums. Brīdinājums ir spēkā līdz 30.jūnija plkst.16.

Sarkanās krāsas brīdinājums nozīmē, ka prognozēta intensīva dabas parādība ar lielu iespēju rasties ievērojamiem postījumiem plašā teritorijā un ka var būt apdraudēta cilvēku dzīvība.

Atbildīgās iestādes aicina iedzīvotājus sekot līdzi norādījumiem, ko sniedz atbildīgās institūcijas. Iespējama plaša īpašumu applūšana, kas apdraud dzīvību, kā arī evakuācija. Tāpat iespējama ļoti apgrūtināta pārvietošanās un traucēta elektroenerģijas un ūdens apgāde, telekomunikāciju sakari, kā arī bīstami braukšanas apstākļi uz ceļa pasliktinātas redzamības un akvaplanēšanas dēļ.

Ja hidrometeoroloģiskie apstākļi ir radījuši postījumus, kas apdraud cilvēku veselību un dzīvību, komunikācijas vai sabiedriskā transporta kustību, jāzvana uz vienoto ārkārtas palīdzības tālruņa numuru 112.

Rīgā pēc stiprām lietusgāzēm applūdušas ielas un kavējas tramvaja kustība

Šorīt Rīgā pēc stiprajām lietusgāzēm applūdušas vairākas ielas un kavējas tramvaja satiksme.

Aģentūra LETA novēroja, ka stiprā lietus dēļ applūdušas ielas vairākos Rīgas mikrorajonos, piemēram, no Juglas virzienā uz centru vietām applūdusi Brīvības iela, tad Teikā no Alfas līdz pat Džutas ielai applūdusi Ropažu ielas braucamā daļa, bet arī gājēju ietves.

Līdzīga situācija ir Mežciemā un, pēc aculiecinieku stāstītā aģentūrai LETA, viskritiskākā situācijā ir mazās mikrorajonu ielas un pie mājām esošās teritorijas, jo

ir vietas, kur iedzīvotāji nevar iziet ārā no savām mājām, neuzvelkot gumijzābakus.

Tāda pati situācija ir arī Rīgas centrā, jo applūdušas vietām ir Barona iela, Tērbatas iela, Bruņinieku iela, Krišjāņa Valdemāra iela, Raiņa bulvāris, Čaka iela un citas.

Tāpat stipro lietusgāžu dēļ ir apgrūtināta sabiedriskā transporta kustība, jo, piemēram, pirmais tramvajs, kuram pasažierus vajadzēja pārvadāt pēc plkst.5 no rīta, kavējās vismaz par 20 minūtēm. 

Šodien intensīvās lietusgāzes pamazām mitēsies pēcpusdienā

Šodien Latvijā būs mākoņains laiks, brīžiem skaidrosies, bet intensīvā līšana pamazām mitēsies pēcpusdienā, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra prognozes.

No rīta daudzviet vēl intensīvi līs, dienā līs vien vietām, iespējams arī pērkona negaiss.

Taču Latvijas centrālajos rajonos, priekšpusdienā austrumos, pēcpusdienā Latvijas teritorijas lielākajā daļā pūtīs brāzmains vējš no 15 līdz 18 metriem sekundē. Gaisa temperatūra būs plus 18, plus 22, taču vietām Kurzemē būs vēsāks, jo tur gaisa temperatūra būs plus 13, plus 15.

Rīgā gaidāms mākoņains laiks, tomēr būs arī intensīvs lietus, iespējams, arī pērkona negaiss. Pūtīs lēns vējš, kas brāzmās pastiprināsies no 15 līdz 16 metriem sekundē.

Gaisa temperatūra būs plus 15, plus 16 grādu robežās.

VUGD jau saņēmis 20 izsaukumus par stiprā lietus un vēja postījumiem Rīgā; sešas automašīnas cietušas nolūzušu koku dēļ

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) pārstāve Agrita Vītola pastāstīja, ka laika posmā no pusnakts līdz plkst.6.49 VUGD bija saņēmis 10 izsaukumus par stiprā lietus un vēja radītajiem postījumiem, un tie pārsvarā bija saistīti ar nolūzušu koku savākšanu; trīs gadījumos nolūzuši koki vai to zari bija apskādējuši automašīnas.

Savukārt jau šorīt VUGD bija aktīvi 10 gadījumi, kad bija nepieciešama glābēju palīdzība nolūzušu koku savākšanai, un trīs no tiem bija uzkrituši automašīnām.

Vītola piebilda, ka pārsvarā izsaukumi bijuši Rīgā un Pierīgā.

Rīgas ielās kopš agra rīta darbojoties ūdens atsūknēšanas tehnika

Ņemot vērā spēcīgās lietavas, Rīgas ielās kopš plkst.4 noris lietus ūdens peļķu atsūknēšana vietās, kur izveidojušās peļķes ievērojami apgrūtina satiksmi, informēja Rīgas domes Satiksmes departamentā.

Patlaban tehnikas vienības ūdens peļķes atsūknē Bolderājas, Čiekurkalna, Teikas un Vecmīlgrāvja ielā. Kopumā darbam norīkoti 13 šādi transportlīdzekļi.

Domē norāda, ka departamenta speciālisti šobrīd arī apskata Rīgas ielas un tiltus, lai pēc nepieciešamības precīzāk norīkotu tehniku uz citām applūstošām vietām. Tāpat ielu un tiltu uzturēšanas uzņēmumiem uzdots pastiprināti pievērst uzmanību noteklūkām un nepieciešamības gadījumā tās attīrīt.

Rīgas iedzīvotāji aicināti arī turpmāk ziņot par applūdušām ielām, zvanot Satiksmes vadības centram uz bezmaksas telefona numuru 80003600.

Pašvaldībā norāda, ka spēcīgā lietū Rīgā applūst tās ielas, kurās vēsturiski nav izbūvēta lietus ūdens kanalizācijas sistēma. Šobrīd, pēc Satiksmes departamenta pasūtījuma, jaunas lietus ūdens kanalizācijas sistēmas tiek izbūvētas jaunbūvējamām ielām un satiksmes objektiem, kā arī ielās, kas tiek pārbūvētas.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu