Gatis Šļūka radījis asprātīgu karikatūru kampaņai "Kultūru vaig?!?" (1)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Gatis Šļūka radījis asprātīgu karikatūru kampaņai "Kultūru vaig?!?"
Gatis Šļūka radījis asprātīgu karikatūru kampaņai "Kultūru vaig?!?" Foto: Gatis Šļūka

Viens no Latvijas vadošajiem  karikatūru māksliniekiem Gatis Šļūka  iesaistījies Liepājā aizsāktajā, kultūrjomas atbalstošajā kampaņā "Kultūru vaig?!?", radot īpašu, mākslinieciski kodolīgi formulētu autordarbu, kurā nedaudz pašironiskā, taču precīzā veidolā referē par mūziķu un mākslinieku centieniem adaptēties jomas ierobežotajos ietvaros.

Gata Šļūkas karikatūrā tiek atspoguļoti mūziķu centieni ieņemt gluži vai jaunu kiberformu, kura radusies un vērienīgi izvērsusies Covid-19 pandēmijas ietvaros. Tā vainagojusies ar koncertiem tiešsaistē, sen aizmirsto auto pasākumu - koncertu tradīcijas atdzīvināšanu pilsētu stāvlaukumos, līdz pat koncertnorisēm uz jumta. Pašu kodolīgāko izteiksmi Šļūka karikatūrā iezīmē ar ietverto – “vakars uz ezera”, kas sasaucas gan ar burtisku pasākumu veidu uz ūdens, gan latviešu folkloras izteiksmē iedzīvināto, ne visai optimistiskās nokrāsas pilno frazeoloģismu.

Mākslinieka radošajā darbībā iezīmējama vairāk nekā 20 gadu pieredze karikatūras žanra ietvaros, publicējot savus autordarbus tādos laikrakstos kā Latvijas Avīze, Sporta Avīze un citu periodiku slejās. Viņa darbi bijuši sastopami lielākajos pasaules līmeņa informācijas medijos - Washington Post, USA Today, China Daily, Politico, Courrier International, izdevis trīs karikatūru grāmatu sējumus, ieguvis maģistra grādu grafikas mākslā Latvijas Mākslas akadēmijā, kā arī piedalījies daudzās karikatūru izstādēs visā pasaulē.

Gatis Šļūka
Gatis Šļūka Foto: Jānis Škapars/TVNET

Karikatūra savu žanra stabilitāti aizvien būvē uz pārliecinošiem pašironijas balstiem un spēju paust aktuālu situāciju atveidus precīzi formulētā izteiksmē. Tieši tāpēc viens no kultūras atbalstošās kampaņas "Kultūru vaig?!?" medijiem ir karikatūra, iesaistoties māksliniekam Gatim Šļūkam.

Gatis Šļūka radījis asprātīgu karikatūru kampaņai "Kultūru vaig?!?"
Gatis Šļūka radījis asprātīgu karikatūru kampaņai "Kultūru vaig?!?" Foto: Gatis Šļūka

Kā iepriekš informēts, iniciatīvas "Kultūru vaig?!?" mērķis ir radošā, izglītojošā, nedaudz pašironiskā un aizvien reālās situācijas atspoguļojošā veidā iezīmēt kultūrjomas pārstāvju jaunos ikdienas izaicinājumus un centienus pašrealizācijai ierobežojošo apstākļu ietvaros. Līdz šim klajā nākusi pirmā sarunu epizode kopā ar mūziķi Ralfu Eilandu, kurai drīzumā pievienosies arī saruna ar mūziķi, pasākumu un ierakstu producentu, leģendāro grupu “Opus” un “Remix” dalībnieku – Aivaru Hermani.

Iniciatīvas realizāciju atbalsta Liepājas Kultūras pārvalde.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu