Taivānas prezidente: Modelis "viena valsts, divas sistēmas" nedarbojas (1)

LETA/DPA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X

Honkongas piemērs liecina, ka Pekinas piedāvātais modelis "viena valsts, divas sistēmas" nedarbojas, otrdien paziņoja Taivānas prezidente Cai Inveņa.

Viņa sacīja, ka Pekina nav pildījusi solījumu saglabāt Honkongai būtisku autonomiju 50 gadus pēc tam, kad Lielbritānija 1997.gadā savu toreizējo koloniju Honkongu atdeva Ķīnai.

"Ļoti lielu vilšanos rada tas, ka Ķīna nepilda solījumus," žurnālistiem teica Cai, komentējot Ķīnas pieņemto nacionālās drošības likumu, kas ļaus Pekinai mazināt Honkongas autonomiju.

"Modelis "viena valsts, divas sistēmas" nedarbojas," uzsvēra Taivānas prezidente.

Solot īstenot modeli "viena valsts, divas sistēmas",  kas paredz plašu autonomiju, Pekina 90.gados panāca, ka Lielbritānija tai atdeva Honkongu, bet Portugāle - Makao. Taivāna ir noraidījusi Ķīnas komunistu valdības piedāvājumu pēc līdzīgiem principiem īstenot Taivānas un Ķīnas atkalapvienošanu.

Arī Taivānas valdība nosodīja nacionālās drošības likuma pieņemšanu.

"Valdība nosoda šo rīcību, kas nodara nopietnu kaitējumu brīvībai, cilvēktiesībām  un Honkongas sabiedrības stabilai attīstībai," teikts Taivānas valdības paziņojumā.

Nacionālā tautas kongresa pastāvīgā komiteja, kas ir Ķīnas galvenā likumdošanas institūcija, otrdien vienbalsīgi pieņēma šo likumu, ziņoja telekanāls "Now TV", raidsabiedrība RTHK un laikraksts "South China Morning Post".

Pekina ir paziņojusi, ka jaunais likums aizliegs graujošu darbību, atdalīšanos no valsts, terorismu un slepenu sadarbību ar ārvalstu spēkiem, un ka tas ir vajadzīgs, lai atjaunotu stabilitāti Honkongā pēc demokrātijas piekritēju protestiem.

Tā pretinieki bažījas, ka šis likums sagraus Honkongas politiskās brīvības un samazinās tās autonomiju, ņemot vērā, ka līdzīgi likumi ir izmantoti protestu apspiešanai pārējā komunistu pārvaldītajā Ķīnā.

Pekina ir apgājusi Honkongas likumdošanas institūciju, lai pieņemtu šo likumu. Tas tika pieņemts sešas nedēļas pēc pirmā paziņojuma par to.

Likums vēl nav publiskots, bet gaidāms,  ka tas stāsies spēkā trešdien, vēsta mediji.

Bijušajai britu kolonijai Honkongai, kas ir viens no pasaules lielākajiem finanšu centriem, ir autonomas teritorijas statuss un atšķirīga tieslietu sistēma, un tās pilsoņiem ir paredzētas plašākas tiesības nekā pārējā komunistu pārvaldītajā Ķīnā. Šādu Honkongas statusu līdz 2047.gadam jeb 50 gadus pēc atdošanas Ķīnai nosaka Londonas un Pekinas vienošanās.

1949.gadā, kad Ķīnas Republikas valdība zaudēja komunistiem pilsoņkarā un aizbēga uz Taivānas salu, de facto radās divas ķīniešu valstis. Komunistiskā Ķīna nosauca sevi par Ķīnas Tautas Republiku, bet ķīniešu nacionālistu valdība Taivānā turpināja dēvēt sevi par Ķīnas Republiku. Ķīna joprojām uzskata Taivānu par savas teritorijas sastāvdaļu un pasludinājusi mērķi atgūt zaudēto salu.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu