ES nosoda Ķīnas pieņemto Honkongas nacionālās drošības likumu (1)

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Eiropas Savienība (ES) nosodījusi Ķīnas pieņemto Honkongas nacionālās drošības likumu, un Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena norādījusi, ka EK ir nopietni nobažījusies par to.

EK arī uzskata, ka šis likums ir pretrunā Ķīnas starptautiskajām saistībām, sacīja Leiena.

"Mēs esam vairākkārt, tostarp pagājušajā nedēļā tiešos kontaktos ar Ķīnas līderiem likuši skaidri saprast, ka jaunais likums neatbilst Honkongas pamatlikumam, nedz arī Ķīnas starptautiskajām saistībām," sacīja Leiena.

"Mēs esam nopietni nobažījušies par to," viņa piebilda.

Arī Eiropadomes prezidents Šarls Mišels nosodīja šo Ķīnas soli.

Viņš norādīja, ka šis likums draud nopietni ierobežot Honkongas autonomiju un kaitēs tiesu varas neatkarībai un likuma varai.

Honkongas mediji šodien ziņoja, ka Ķīna pieņēmusi Honkongas nacionālās drošības likumu, kura kritiķi bažījas, ka tas ievadīs plašas politiskas represijas šajā autonomajā teritorijā.

Pekina ir paziņojusi, ka jaunais likums aizliegs graujošu darbību, atdalīšanos no valsts, terorismu un slepenu sadarbību ar ārvalstu spēkiem, un ka tas ir vajadzīgs, lai atjaunotu stabilitāti Honkongā pēc demokrātijas piekritēju protestiem.

Tā pretinieki bažījas, ka šis likums sagraus Honkongas politiskās brīvības un samazinās tās autonomiju, ņemot vērā, ka līdzīgi likumi ir izmantoti protestu apspiešanai kontinentālajā Ķīnā.

Pekina ir apgājusi Honkongas likumdošanas institūciju, lai pieņemtu šo likumu. Tas tika pieņemts sešas nedēļas pēc pirmā paziņojuma par to.

Honkongas 7,5 miljoni iedzīvotāju vēl nav redzējuši šī likuma saturu. Ir gaidāms, ka tas stāsies spēkā trešdien.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu