"Pearl Jam" piemin pirms divdesmit gadiem notikušo traģēdiju festivālā

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: AFP/LETA

Sietlas grandžroka pionieri "Pearl Jam" ar skumjām pieminējuši pirms divdesmit gadiem notikušo traģēdiju Roskildes rokfestivālā Dānijā. "Kopš tās dienas nekas vairs nav bijis pa vecam," paudusi grupa sociālajos tīklos. 

Atgādinām, ka 2000. gada 30. jūnijs festivāla un grupas vēsturē iegājis kā melnā dienā – īsi pirms pusnakts, kad uz Oranžās skatuves uzstājās "Pearl Jam", aptuveni 50 000 cilvēku lielajā pūlī drūzmas dēļ gāja bojā deviņi cilvēki, bet vēl 43 tika savainoti. Visi bojāgājušie bija gados jauni vīrieši, kuri atradās netālu no skatuves, – tiesu medicīniskās ekspertīzes liecināja, ka viņi tika sabradāti līdz nāvei.

"Normāla festivāla uzstāšanās diena... atbraucām piecas stundas pirms koncerta. Gandrīz to visu neatceros..." grupa raksta. "Saulains, es domāju. Lū Rīds uzstājās, šķiet. Tad lietus un vējš. Kopš tās dienas nekas vairs nav bijis pa vecam."

Publicētajā ierakstā un video ar deviņām svecēm dzirdama 2002. gada dziesma "Love Boat Captain", kas pieskaras traģiskajam notikumam. 

Uzreiz pie skatuves tika saspiesti astoņi vīrieši, devītais mira slimnīcā. 

Grupa pēc notikušā bija šoka stāvoklī, tika apsvērta pat ideja beigt grupas darbību.

Dānijas policijas izmeklēšana liecināja, ka traģēdija notikusi vairāku iemeslu liktenīgas sakritības dēļ. Pirmkārt, festivāla rīkotāji nebija parūpējušies par pietiekami labu skaņas kvalitāti, kas lika spiesties tuvāk mūziķiem, lai kaut ko sadzirdētu. Otrkārt, rīkotājiem bija jāpamana, ka pūlis sāk kļūt nevaldāms, sākas haotiska pārvietošanās un spiešanās – bija laikus jāpieņem lēmums par koncerta pārtraukšanu. Treškārt – laika apstākļi. Festivālu bija piemeklējušas spēcīgas lietusgāzes, izveidojusies slidena dubļu jūra.

Vēl viena svarīga lieta - tolaik festivālos plaši izplatīta parādība, ko apsargi nemēģināja apturēt, bija tā sauktais crowdsurfing, kad iekarsušākie fani tiek pacelti virs pūļa galvām un pa rokām padoti uz priekšu.

"Pūlim grūstoties skatuves priekšā, cilvēki paslīdēja un krita, pūļa sērfotāji iegāzās šajā "caurumā" un tika sabradāti," tā traģēdiju skaidroja policija.

Pati grupa no skatuves traģiskos notikumus neredzēja, tikai vēlāk mūziķi atzina, ka sapratuši – pūlī notiek kaut kas nelāgs. Grupas solists Edijs Veders vairākkārt mudināja fanus atkāpties no skatuves.

Edijs Veders ("Pearl Jam")
Edijs Veders ("Pearl Jam") Foto: pearljam.com

Izmeklēšanas laikā noskaidrojās, ka grupas vīri nav vainojami šajā traģēdijā – no skatuves mūziķi nevarēja konstatēt, ka notikusi traģēdija, bet, līdzko ziņas par to nonāca festivāla organizētāju rīcībā, koncerts tika pārtraukts.

Dānijā notikusī traģēdija lika savus drošības pasākumus pārskatīt arī citu vasaras mūzikas festivālu rīkotājiem. 

Atgādinām, ka šogad klajā nāca "Pearl Jam" jaunākais albums (skat. recenziju).

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu