Bērnu šampanietis nav nemaz tik "nevainīgs". Vai arī bezalkoholiskais alus un vīns ir norma pusaudzim? (3)

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: depositphotos.com

Likt galdā grādīgo dziru - sena tradīcija un nav apslēpta arī bērna acīm. Taču tagad tapis pieprasītāks t.s. bezalkoholiskais vīns un arī alus. Daļai veikalu plauktos esošajās bezalkoholiskajās alus pudelēs un bundžās ir norāde - satur alkoholu 0,5 %, bet citās nav norādīts nekas. Kā tad ir ar to alkoholu un vārdu "bezalkoholisks"?

"Norāde 0,5% alkohola - es to vērtētu kā ražotāja labo gribu, ka viņš patērētājam vēlas norādīt, ka šis alus var saturēt zināmu alkohola daudzumu, bet tas noteikti būs zem 0,5%," raidījumam "Bez Tabu" stāsta Māris Fiklons, Pārtikas un veterinārā dienesta pārstāvis.

"Alkohola saturs līdz 1,2% nav jānorāda, jo alkoholisks dzēriens skaitās no 1,2 alkohola procentiem."

"To nosaka MK noteikumi, ka 0,5% var būt jebkuram produktam un tajā brīdī tas skaitās bezalkoholisks. Piemēram, kefīrs, konfektes, augļi, sulas - uz šiem produktiem attiecas tas pats noteikums,"  raidījumam "Bez Tabu" stāsta Inese Vētra, AS "Aldaris" pārstāve.

Piemēram, dabīgi raudzētā kvasā varot būt pat līdz 1,2% spirta. Arī bezalkoholiskajā Radlerī varot būs alkohols.

"Mēs ar speciālu ierīci atņemam produktam šīs molekulas, tas saglabā alus garšu. Un šajā brīdī var būt, ka paliek kaut kas no šīm alus molekulām sastāvā, ko tad mēs uzrādām uz produkta etiķetes," skaidro Vētra. 

Vīns skaitās bezalkoholisks, ja tā alkohola daudzums nepārsniedz 1,2%, ja tas mazāks, var sacīt, ka tajā nav alkohola, lai gan faktiski - esot. 

Bezalkoholiskais alus, vīns un šampanietis ir domāts pieaugušajiem, kas nelieto alkoholu, bet ne nepilngadīgajiem. Tomēr likums to neierobežo -  izskaidrot esot vecāku uzdevums. 

"Man kā mediķim nav pieņemami, kāpēc bērniem vajadzētu piedāvāt bezalkoholisko alu, vīnu un šampanieti ballītēs. Kāpēc mēs nemākam svinēt svētkus bez šiem dzērieniem," jautā bērnu ārste Daira Brenča. "Šī tradīcija, ka nav svētku bez alus, vīna vai šampanieša, nāk no ģimenes un tiek iemācīta jau bērnībā."

Ārste iesaka arī neaizrauties ar maizes raudzētajiem dzērieniem, lai remdētu slāpes: "Taisni otrādi slāpes būs vēl izteiktākas, un neaizmirsīsim, ka 0,5 l pudelē būs 8 tējkarotes cukura!"

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu