Beļģijas karalis atvainojas Kongo Demokrātiskajai Republikai par koloniālisma laika zvērībām

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Beļģijas karalis Filips
Beļģijas karalis Filips Foto: Reuters/ScanPix

Beļģijas karalis Filips otrdien vēstulē Kongo Demokrātiskās Republikas prezidentam pirmo reizi atvainojies par vardarbību un nežēlību, kas tur tika piedzīvota bijušā Beļģijas karaļa Leopolda II laikā.

Leopolda II valdīšanas laikā no 1865.gada līdz 1909.gadam Beļģijas kolonijās Āfrikā tika īstenota brutāla politika, un daži vēsturnieki apgalvo, ka Leopolda II personiskajās plantācijās, kas atradās tagadējās Kongo Demokrātiskās Republikas teritorijā, tika nogalināti, sakropļoti vai nomira no slimībām miljoniem afrikāņu.

Filips vēstulē Kongo Demokrātiskās Republikas prezidentam Feliksam Čisekedi pauda dziļu nožēlu par pagātnes pārestībām, kuru sāpes atdzīvina diskriminācija, kas pārāk bieži sastopama mūsu sabiedrībās.

60 gadus vecais karalis arī atvainojās par "ciešanām un pazemojumiem" pēc Leopolda II valdīšanas beigām.

Kongo Demokrātiskā Republika šodien atzīmē 60.gadskārtu kopš neatkarības pasludināšanas, taču jaunā koronavīrusa pandēmijas dēļ svinības ir atceltas.

Čisekedi, kurš ir Kongo Demokrātiskās Republikas piektais prezidents, neatkarības gadadienas priekšvakarā sacīja, ka 60 gadus vēlāk valdība vēl arvien cenšas izglābt valsti no nestabilitātes un nabadzības.

Beļģijas bijušo Centrālāfrikas koloniju brutālā ekspluatācija sen bijis sensitīvs jautājums,

bet protesti, par kuru ieganstu kalpojusi melnādainā Džordža Floida nāve policijas aizturēšanas operācijas laikā 25.maijā ASV, aktualizēja šos jautājumus. Protestu laikā sabojātas vairākas statujas, kas reprezentē Beļģijas koloniālisma pagātni, tostarp Leopolda II pieminekļi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu