NYT: ASV izlūkdienesti pārtvēruši informāciju par maksājumiem starp Krieviju un talibiem (15)

TVNET/The New York Times
CopyLinkedIn Draugiem X
Talibi. Ilustratīvs attēls
Talibi. Ilustratīvs attēls Foto: Parwiz / REUTERS

Amerikāņi pārtvēruši elektroniskos datus, kuri atklāj lielus pārskaitījumus no konta, kas saistīts ar Krievijas militāro izlūkdienestu, uz kontu, kuru izmanto Afganistānas talibiem pietuvināti kaujinieki, laikrakstam "The New York Times" apstiprinājušas trīs ASV amatpersonas.

Tas apstiprināja ASV izlūkdienestu uz notverto kaujinieku liecībām balstīto secinājumu, ka Krievija slepus maksājusi talibiem par ASV un tās koalīcijas karavīru nogalināšanu Afganistānā.

Lai arī ASV jau iepriekš apsūdzējušas Krieviju vispārīgā talibu atbalstīšanā, ņemot vērā vēl citu izlūkošanas informāciju, analītiķi nosprieduši, ka konkrētie maksājumi bija saistīti ar atlīdzību, kas piesolīta par amerikāņu un viņu sabiedroto dzīvībām.

Izmeklētāji identificēja vairākus afgāņus, kuri bija iesaistīti operācijā. Divi no trim "The New York Times" avotiem norāda, ka tiek uzskatīts, ka viens no afgāņiem tagad mitinās Krievijā.

Krievija un talibi nolieguši šādu maksājumu esamību. Baltais nams nav noliedzis medijos izskanējušo informāciju par izlūkdienestu secinājumiem, taču tas norādījis, ka izlūkinformācija neesot uzskatīta par pietiekami pierādītu, lai par to "personīgi" informētu ASV prezidentu Donaldu Trampu.

Vairāki vadošie ASV mediji no administrācijai pietuvinātiem informācijas avotiem guvuši apstiprinājumu, ka informācija esot bijusi ietverta rakstiskajos prezidenta brīfinga ziņojumos, kas ASV prezidentam tiek sagatavoti ik dienas.

Divas amatpersonas "The New York Times" apstiprināja, ka šī informācija februāra beigās esot bijusi iekļauta rakstiskajā ziņojumā.

Afganistānas amatpersonas šonedēļ apstiprināja, ka pēdējo sešu mēnešu laikā esot aizturēti vairāki vietējie uzņēmēji, kuri pārskaitījuši naudu caur neformālo hawala sistēmu. Viņi turēti aizdomās par darbošanos kā starpniekiem starp Krievijas militāro izlūkdienestu GRU un ar talibiem saistītiem kaujiniekiem.

Pārmeklējot viena uzņēmēja māju, tajā ticis atrasts pusmiljons dolāru, laikrakstam "The New York Times" sacīja kāda provinces līmeņa amatpersona. Laikraksts jau iepriekš ziņojis, ka lielās naudas summas konfiskācija bija viens no pirmajiem pavedieniem, kas uzvedināja amerikāņu analītiķus.

Trīs amatpersonas, kuras "The New York Times" žurnālistiem apstiprināja, ka ASV izlūkdienesti pārtvēruši datus par maksājumiem, piekrita runāt tikai anonīmi.

Baltais nams, Nacionālā drošības padome un nacionālās izlūkošanas direktora Džona Ratklifa birojs atteicās sniegt komentārus un norādīja uz Ratklifa un citu amatpersonu iepriekšējiem paziņojumiem, ka medijos izskanējušās ziņas par Afganistānu neesot pietiekami pamatotas.

Komentāri (15)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu