PVD aicina ziņot par atrastām beigtām mežacūkām un par to saņemt samaksu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Mežacūka. Ilustratīvs attēls
Mežacūka. Ilustratīvs attēls Foto: pexels.com

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) aicina ikvienu, kurš atradis beigtu mežacūku, ziņot par to pašvaldībai vai dienestam, saņemot par to 23 eiro samaksu, informēja PVD.

Ikviena persona, kas būs sniegusi informāciju un uzrādījusi precīzu beigtās mežacūkas atrašanās vietu, varēs saņemt samaksu, sākot no trešdienas, 1.jūlija. Samaksa tiks veikta ar pārskaitījumu nākamā mēneša laikā.

PVD informē, ka samaksa par beigtas mežacūkas uzrādīšanu ir 30 eiro, no kuriem tiks ieturēts 23% iedzīvotāju ienākuma nodoklis, tādējādi personas kontā tiks ieskaitīti atlikušie 23 eiro un 10 centi. Šīs izmaksas tiks segtas no Āfrikas cūku mēra (ĀCM) apkarošanas programmas, kuru līdzfinansē Eiropas Komisija.

Par beigtu mežacūku var ziņot attiecīgās teritorijas pašvaldībai vai PVD teritoriālajai struktūrvienībai, kuras teritorijā mežacūka atrasta. PVD no mežacūkas līķa paņems paraugu laboratoriskai izmeklēšanai uz ĀCM un sadarbībā ar pašvaldību organizēs mežacūkas līķa savākšanu un iznīcināšanu.

Vienlaikus dienestā aicina ievērot piesardzības pasākumus un neaiztikt atrastos mežacūku līķus. Tāpat, atgriežoties mājās, jānomazgā apavi, lai novērstu slimības izplatīšanos, neraugoties uz to, ka ĀCM vīruss nav bīstams cilvēkiem.

PVD atgādina, ka mežacūku līķos ilgstoši saglabājas inficēt spējīgs ĀCM vīruss, tāpēc līķi kalpo par slimības rezervuāru dabā. Viens no efektīviem pasākumiem, kā atveseļot mežacūku populāciju, ir aktīva līķu meklēšana un iznīcināšana. Papildus tam medniekiem ir jāturpina aktīvi medīt mežacūkas, lai nepieļautu populācijas pieaugumu.

Jau ziņots, ka šogad ĀCM ir konstatēts 150 mežacūkām, kamēr pērn ap šo laiku ĀCM bija konstatēts 189 mežacūkām.

LETA jau vēstīja, ka ĀCM Latvijā pirmoreiz tika reģistrēts 2014.gada jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas. Tā ir ļoti bīstama saslimšana, un mājas cūku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks.

PVD ir Zemkopības ministrijas pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde, kas veic pārtikas aprites un veterinārmedicīnas nozares valsts uzraudzību un kontroli.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu