Latvijā vakar konstatēts viens jauns Covid-19 saslimšanas gadījums

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Termometrs. Ilustratīvs foto.
Termometrs. Ilustratīvs foto. Foto: Madis Veltman

Aizvadītajā diennaktī veikti 1716 Covid-19 testi, konstatējot vienu jaunu inficēšanās gadījumu, liecina Slimību profilakses un kontroles centra apkopotā informācija.

Latvijā kopā veikti 154 494 izmeklējumi, saslimušas 1122 personas un 988 izveseļojušās, 30 mirušas.

Pēdējās diennakts laikā nav stacionētu pacientu ar Covid-19, tādējādi kopā stacionāros joprojām ārstējas četri pacienti: trīs pacienti ar vidēji smagu, viens pacients - ar smagu slimības gaitu. Kopā no stacionāra izrakstīts 181 pacients

Veselības ministrijas galvenais infektologs Uga Dumpis intervijā TVNET šodien norādīja, ka lielākie riski patlaban ir saistīti ar cilvēku inficēšanos ārvalstīs, jo jauni inficēšanās visbiežāk ir saistīti ar iebraucējiem un kontaktiem ar tiem. Tāpēc ir ārkārtīgi svarīgi, atgriežoties no ceļošanas, ievērot 14 dienu karantīnu. Dumpis arī atgādina, ka Covid-19 tests ikvienam iedzīvotājam joprojām pieejams bez maksas. 

Vislielākie riski saistās ar cilvēku ceļošanu uz valstīm, kurās ir augsti saslimstības ar Covid-19 rādītāji, piemēram, Lielbritānija vai Zviedrija.

Dumpis norādīja, ka ierobežojumu mīkstināšana ir saistīta ar risku, "bet tāda ir tā ekonomiskā realitāte. Mēs varam atļauties riskēt, jo pagaidām mums nav datu par vīrusa iekšējo transmisiju. Bet es vēlreiz atgādināšu, ka visi šie atvieglojumi jebkurā brīdī var tikt atcelti, ja situācija pasliktinās."

"Un mēs vairs nerunājam par otro vilni. Mēs runājam par to, ka tur, kur ievieš atvieglojumus, tur situācija pasliktinās. Tātad tas vilnis, kas pats no sevis pāriet un nāk atpakaļ, tiek aizstāts ar pavisam citu konceptu.

Tā iezīmes mēs jau šobrīd redzam Austrālijā, Čehijā, Horvātijā. Arī Vācijā ir atsevišķi reģioni, kur pilsētās ir noteikta karantīna. Tur tiek ieviesti pastiprināti pasākumi. Tāpēc ļoti grūti pateikt, kas būs augustā vai septembrī," norādīja infektologs.

Ieplānojot lidojuma vai brauciena galamērķi šodien, nav iespējams paredzēt, kāda epidemioloģiskā situācija attiecīgajā valstī vai pilsētā būs faktiskajā ceļošanas laikā. Var gadīties pat tā, ka iecerēto galamērķi sasniegt neizdodas, jo vīrusa izplatības dēļ tas gluži vienkārši tiek slēgts, intervijā raidījumam "Rīta panorāma" brīdināja Dumpis. 

Cita starpā infektologs minēja, ka

saskaņā ar jaunākajiem pētījumiem, Covid-19 pacientiem pēc izslimošanas imunitāte pret jauno koronavīrusu pazūd diezgan ātri. Turpretim risks inficēties no virsmām, piemēram, pieskaroties veikala plauktam, kuru aizticis Covid-19 slimnieks, neesot tik nozīmīgs, kā tika uzskatīts sākotnēji. Lielākie riski aizvien esot saistīti ar intensīvu runāšanu, dziedāšanu vai komunicēšanu iekštelpās, neievērojot distanci.

Kā ziņots, epidemioloģiski labvēlīgas situācijas saglabāšanas nolūkos Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) speciālisti aicina turpināt distancēšanos, ievērot regulāru roku mazgāšanu un virsmu dezinfekciju, kā arī rūpīgi, ar atbildību pret sabiedrību, izvērtēt došanos ārpus valsts.

Centrā uzsver, ka Covid-19 ierobežošanai ir svarīgi pārraut infekcijas transmisijas ķēdi un novērst infekcijas plašāku izplatīšanos sabiedrībā. Lai to īstenotu ir nepieciešams savlaicīgi identificēt un izolēt ikvienu saslimušo, kā arī noteikt visas personas, ar kurām slimniekam ir bijis nozīmīgs kontakts.

Cilvēks, to neapzinoties, var inficēt citus jau divas dienas pirms slimības simptomu parādīšanās un ne visas kontaktpersonas slimnieks var atcerēties, tāpēc centrā aicina ikvienu lejupielādēt savā telefonā lietotni "Apturi Covid", lai palīdzētu brīdināt visus, kas bijuši pakļauti inficēšanās riskam. Šis aicinājums īpaši attiecas uz tiem, kuri atgriezušies no ārzemēm.

TVNET jau ziņoja, ka no 1.jūlija ir atcelti vairāki Covid-19 dēļ ieviestie ierobežojumi, tajā skaitā prasība par obligātu sejas maskas nēsāšanu sabiedriskajā transportā, kā arī mīkstināti pulcēšanās ierobežojumi.

No 1.jūlija līdz 31.jūlijam iekštelpās, kuru kopējā publisko telpu platība ir mazāka par 1000 kvadrātmetriem, var uzturēties ne vairāk kā 100 cilvēki, lielākās telpās - līdz 500 cilvēku, bet ārtelpās varēs pulcēties līdz 1000 cilvēkiem. 

Sejas aizsargmasku nēsāšanai sabiedriskajā transportā tiek saglabāts rekomendējošs raksturs.

Sabiedriskās ēdināšanas iestādēs noteiktā vienam klientam paredzētā telpa tiek samazināta no līdzšinējiem četriem kvadrātmetriem uz trīs kvadrātmetriem, spēku zaudē arī ierobežojums apmeklētāju skaitam pie viena galdiņa, toties arī turpmāk jānodrošina, ka tiek ievērota divu metru distance starp galdiņiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu