"Augstsprieguma tīkls" desmit gados attīstībā plāno ieguldīt 405 miljonus eiro

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ieva Leiniša / LETA

Elektroenerģijas pārvades sistēmas operators AS "Augstsprieguma tīkls" desmit gados - no 2021. līdz 2030.gadam - attīstībā plāno ieguldīt 405 miljonus eiro, liecina apstiprināšanai Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai (SPRK) iesniegtais Latvijas elektroenerģijas pārvades sistēmas desmit gadu attīstības plāns.

Kompānijā aģentūrai LETA norādīja, ka būtiskākās izmaksas saistītas ar pārvades tīkla caurlaides spēju palielināšanu un Baltijas reģiona elektroapgādes drošuma palielināšanu ar mērķi 2025.gadā īstenot Baltijas valstu elektroenerģijas sistēmas sinhronizāciju ar kontinentālo Eiropu.

Sinhronizācijas projekta pirmā fāze ietver divu esošo elektropārvades līniju no Valmieras līdz Tartu un līdz Tsirgulinai Igaunijā jaudas palielināšanu - pārbūvi, kā arī sistēmas sinhronizācijas un inerces iekārtu iegādi un uzstādīšanu. Kopējās izmaksas lēstas 76 miljonu eiro apmērā, no kuriem 75% piesaistīts Eiropas Savienības (ES) līdzfinansējums no Eiropas infrastruktūras savienošanas instrumenta (Connecting Europe Facility).

Sinhronizācijas projekta otrā fāze ietver ne tikai efektīvas iekārtas inerces nodrošināšanai, bet arī starpvalstu komercuzskaišu sistēmas modernizāciju, pretavārijas automātikas un dispečeru sistēmas modernizāciju, kā arī citas informācijas tehnoloģiju (IT) infrastruktūras uzlabošanu. Šobrīd ES ir iesniegts pieteikums līdzfinansējuma saņemšanai 75% apmērā. Kopējās otrās fāzes projekta izmaksas plānotas 99,5 miljoni eiro.

Savukārt, lai apturētu Latvijas elektroenerģijas pārvades tīkla un apakšstaciju novecošanu, tādējādi nodrošinot pārvades sistēmas stabilu darbību, tai pieslēgto lietotāju nepārtrauktu elektroapgādi ar elektroenerģiju pieprasītā apmērā, "Augstsprieguma tīkls" paredz 330 kilovoltu (kV) un 110 kV apakšstaciju un sadales punktu, 330 kV un 110 kV elektropārvades līniju pārbūvi, kā arī 330 kV autotransformatoru un 110 kV transformatoru nomaiņu un citus projektus, kas vērsti uz pārvades sistēmas darbspēju uzturēšanu.

Kopumā šajos projektos laika posmā līdz 2030.gadam plānots ieguldīt 228 miljonus eiro. Finanšu ieguldījumi tiek plānoti ar mērķi, lai ilgtermiņā pēc iespējas samazinātos iekārtu skaits, kuras pārsniedz kritisko vecumu vai tuvojas tam, minēja "Augstsprieguma tīkla" pārstāvji.

Lai izzinātu tirgus dalībnieku viedokļus par elektroenerģijas pārvades sistēmas attīstības plānu, 17.jūlijā SPRK rīkos uzklausīšanas sanāksmi. Piedalīsies sanāksmē aicināti elektroenerģijas pārvades sistēmas lietotāji un citi interesenti.

Atbilstoši Elektroenerģijas tirgus likumam regulators nosaka pārvades sistēmas attīstības 10 gadu plānā iekļaujamo informāciju, plāna iesniegšanas kārtību, apstiprina to un uzrauga tā izpildi.

Jau ziņots, ka "Augstsprieguma tīkla" apgrozījums pērn bija 193,866 miljoni eiro, kas ir par 22% vairāk nekā gadu iepriekš, bet uzņēmuma peļņa pieauga vairākkārt un bija 4,677 miljoni eiro.

"Augstsprieguma tīkls" ir neatkarīgs Latvijas elektroenerģijas pārvades sistēmas operators, kas nodrošina elektroenerģijas pārvades tīkla darbības un Latvijas elektroenerģijas sistēmas elektroapgādes drošumu, sniedz pārvades sistēmas pakalpojumus, balstoties uz publicētiem pārvades pakalpojuma tarifiem, veic pārvades sistēmas operatīvo vadību un nodrošina drošu, stabilu, elektroenerģijas pārvadi pārvades sistēmā. "Augstsprieguma tīkls" pieder valstij.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu