Obligātais formas tērps par vismaz 160 eiro? (8)

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānuzņēmums

Vienādi ģērbti bērni uz skolu dodas dažādās pasaules valstīs, īpaši populāra uniforma ir Lielbritānijā un Japānā. Arī Latvijā vienotā stila apģērbs jau ir  33 mācību iestādēs. Šogad plānots arī Siguldas Valsts ģimnāzijā, taču ne visiem tas tīk.

Siguldas Valsts ģimnāzijas skolēna mamma stāsta raidījumam "Bez Tabu", ka nav apmierināta ar cenām, kādas jāmaksā par formas tērpu, kas būšot jaunajā mācību gadā.

Skolēna mamma: "Ģimnāzijā tika paziņots, ka bērniem jāvalkā skolas forma gan ikdienā, gan svētku reizēs, gan uz olimpiādēm.

Tas jau nebūtu nekas traks, ja summa par formām nesanāktu vismaz 160 eiro! Žakete vien maksā 49 eiro, ko jāvelk svētku reizēs!

Skolai vajadzēja veikt aptauju, vai vairums vecāku piekrīt, bet tāda nav bijusi!"

Siguldas Valsts ģimnāzijas direktors raidījumam "Bez tabu" Rūdolfs Kalvāns apstiprina, ka šogad patiešām ģimnāzijas audzēkņiem būšot pašiem savs formas tērps jeb vienotā stila apģērbs, taču tas būšot tikai 7. klašu audzēkņiem. Ja iepatiksies, nākamgad tāds būšot arī 8. klašu un tad 9. klašu skolēniem. Šāds lēmums tika pieņemts skolas padomē, ko pārstāv arī audzēkņu vecāki.

Pirms izvēlēties uzņēmumu, kurš darinās formas tērpus, Siguldas Valsts ģimnāzijā pat esot veikts apjomīgs pētījums un tirgus izpēte. Izvēlēts uzņēmums, kurš ar vienotā stila apģērbu nodrošina arī Lielbritānijas skolas, un atsauksmes esot labas. 

Pilns formas tērps neesot nepieciešams. Meitenēm obligātais komplekts maksājot 57 eiro, zēniem – 47 eiro. Citas apģērba sastāvdaļas ir vecāku brīva izvēle, un tas neesot obligāti.

Pirms skolā ievieš formas tērpus,  tiesībsargs gan rekomendē veikt visu vecāku aptauju, tomēr tā neesot obligāta prasība. Tam piekrīt arī Izglītības un zinātnes ministrijā. Ja skolas padome pieņem lēmumu, pārējiem jārespektē. Ministrijā pretenziju par formas tērpu iegādi pēdējo gadu laikā tikpat kā neesot. Bijušas vien dažas telefonkonsultācijas. Ģimenēm, kas nav spējīgas nopirkt skolas apģērbu, iesaka meklēt risinājums sadarbībā ar pašvaldībām.

“Bez Tabu” skaidro, kādas ir skolas formu izmaksas citviet Latvijā.

Daugavpils 13. vidusskola

Ja skatās minimālo, pēc vecāku piedāvājuma tika izvēlēti krāsu toņi. Vecāki var arī paši pirkt kaut kur citur zilas vestītes vai sarafānus un rūtainus svārciņus. Ja pieturas pie piedāvājuma, kuru skolēni jau piekto gadu pasūta, tad emblēma 3,60, vestīte 20 eiro, sanāk 23,60.

Gulbenes novada vidusskola

2. vidusskolā bija veste obligātais formas elements, bet tagad ir jaunā Gulbenes novada vidusskola un vienotās formas vēl nav. Cik vestīte izmaksāja? 26 eiro ar atlaidi.

Dobeles Valsts ģimnāzija

Jaunajiem septītajiem un desmitajiem uzņemtajiem mēs skolas formas polo krekliņu dodam par velti. Tad var individuāli pasūtīt, kā kurš grib: vai vestīti, vai jaku, vai džemperi.

Veste ir obligāta vairumā aptaujāto  mācību iestāžu, taču citu apģērba sastāvdaļu  izvēle esot pašu ziņā. Citās skolās obligātais komplekts izmaksājot vairāk nekā pussimts eiro. Siguldas Valsts ģimnāzijas direktors akcentē, ka audzēkņu vecāku pretenzijas par formas tērpu cenām neesot saņemtas. Bijis gan jautājums, vai šogad tās vispār būs nepieciešamas, jo varot gadīties, ka mācības notiks attālināti. Ja tā būs, tad vērtēšot vienotā apģērba nepieciešamību.

Konkurences padome par skolēnu formas tērpiem arī veikusi īpašu izpēti. Padome ieteikusi mācību iestādēm un vecākiem veikt pretendentu atlasi, izvērtējot, kurš  nodrošina kvalitāti un piedāvā labāko cenu. Iesaka līgumus slēgt uz gadu.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu