"Golos": Krievijā referendumā par konstitūcijas grozījumiem notikusi krāpšanās (38)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Krievijas prezidents Vladimirs Putins
Krievijas prezidents Vladimirs Putins Foto: Mikhail Klimentyev / AP

Krievijas neatkarīgā vēlēšanu novērotāju organizācija "Golos" ("Balss") ceturtdien paziņojusi, ka Krievijā notikušais referendums par grozījumiem konstitūcijā nav noritējis godīgi un notikusi krāpšanās.

Organizācija paziņoja, ka desmitiem miljoniem vēlētāju nebija iespēju nobalsot neitrālās vietās, un daudziem nācās balsot uzņēmumos un institūcijās, faktiski pakļaujoties savas priekšniecības kontrolei.

Arī paši rezultāti tikuši safabricēti, paziņoja "Golos".

Neatkarīgi novērotāji, kas darbojas Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) uzraudzībā, uz nedēļu ilgo tautas nobalsošanu Krievijā nebija uzaicināti.

EDSO Demokrātisko institūciju un cilvēktiesību birojs tradicionāli ir novērojis Krievijas prezidenta vēlēšanas un referendumus.

Provizoriskie rezultāti liecina, ka vairākums dalībnieku atbalstījuši konstitūcijas grozījumus, kas ļaus prezidentam Vladimiram Putinam kandidēt vēl uz diviem termiņiem valsts galvas amatā un palikt pie varas līdz 2036.gadam.

Saskaitot balsis no 98,01% vēlēšanu iecirkņu, konstatēts, ka par grozījumiem nobalsojuši 78,05% nobalsošanas dalībnieku, paziņoja Krievijas Centrālā vēlēšanu komisija.

Pēc komisijas publiskotajiem provizoriskajiem datiem, nobalsošanā piedalījušies 65% balsstiesīgo.

Nobalsošana turpinājās veselu nedēļu, varas iestādēm šādi cenšoties palielināt vēlētāju aktivitāti koronavīrusa pandēmijas laikā, neradot pārāk lielu drūzmēšanos balsošanas iecirkņos. Tomēr Kremļa kritiķi to nodēvēja par vēl vienu līdzekli, kas dod iespēju manipulēt ar rezultātiem.

"Golos" norādīja, ka nav normāli, ka lielākais vairums nobalsojuši pirms galvenās balsošanas dienas, kas bija trešdiena, kuru Putins bija pasludinājis par brīvdienu, lai veicinātu vēlētāju aktivitāti.

"Vēlētāju aktivitāte sākotnējā balsošanā izrādījās anomāla (..), četras piektdaļas no pilsoņiem, kas tika uzskaitīti kā piedalījušies balsošanā, nobalsoja pirms 1.jūlija," norādīja "Golos".

"Golos", kas ir Krievijas prominentākā vēlēšanu novērotāju organizācija, saskaņā ar Krievijas likumiem atzīta par "ārvalstu aģentu", jo saņemot finansējumu no ārvalstīm. "Golos" ir protestējusi pret šo apzīmējumu, uzskatot to par nepamatotu.

Cita starpā referendumā apstiprinātie grozījumi stiprina likumdošanas varu, ļaujot parlamentam, kuru kontrolē Putinam lojālā partija "Vienotā Krievija", atlaist tiesnešus.

Grozījumi arī ierobežos politisko opozīciju, nosakot, ka prezidenta amata kandidātiem jābūt nodzīvojušiem Krievijā iepriekšējos 25 gadus.

Šis nosacījums izslēdz no potenciālās kandidēšanas vienu no redzamākajiem Kremļa kritiķiem Alekseju Navaļniju, kurš pirms desmit gadiem studēja ASV, un Mihailu Hodorkovski, kurš pašreiz nedzīvo Krievijā.

Navaļnijs, kurš vadījis vairākas Krievijas protesta kustības un ir redzamākais Putina pretinieks, noraidījis konstitūcijas grozījumus un apgalvo, ka referenduma rezultāti ir safabricēti.

"Milzīgs skaits cilvēku ir neapmierināti; visi balsoja "nē", un rezultāts ir stingrs "jā"," tviterī rakstīja Navaļnijs.

Atsevišķā video vēstījumā saviem atbalstītājiem viņš norādīja, ka patiesos rezultātus neviens tā arī neuzzinās.

Komentāri (38)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu