Kā rīkoties, ja esi nolēmis pārdot savu īpašumu šobrīd

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Ņemot vērā pandēmijas ietekmi pasaulē, ir mainījusies arī situācija nekustamo īpašumu tirgū. Patlaban īpašumu pārdot ir nedaudz grūtāk nekā pirms koronavīrusa Covid-19 uzliesmojuma, vēsta nekustamo īpašumu portāls "City24.lv". 

"Sekojot līdzi jaunākajām tendencēm, esam novērojuši, ka tirgus pāriet no pārdevēju uz pircēju tirgu," pieredzē dalās "AVER Brokerage" speciālisti. "Tas nozīmē, ka nekustamo īpašumu tirgus var piedzīvot stāvokli, ka tajā piedāvājums ir lielāks nekā pieprasījums. Tad tirgus mēdz būt labvēlīgāks pircējiem nekā pārdevējiem un liek pārdevējiem savstarpēji konkurēt, dažkārt arī pazeminot cenas," komentē eksperti.

Gaidi īsto pircēju

Parasti pircēju tirgus situācijā piedāvājumi sludinājumu sarakstos kavējas ilgāk nekā parasti, līdz ar to jāmēģina sakārtot savu finansiālo un ģimenes situāciju tā, lai īsto pircēju būtu iespējams gaidīt ilgāk nekā parasti. Normālā tirgus situācijā ir jārēķinās, ka pārdošana var aizņemt dzīvoklim - trīs līdz sešus mēnešus; privātmājai - trīs mēnešus līdz pat gadam, zemei - vienu mēnesi līdz gadam, bet ekskluzīvam īpašumam tas ir pusgads līdz pat divi gadi. Tomēr pēc pandēmijas nekustamo īpašumu situācija ir mainījusies - ņemot vērā plašo piedāvājumu, patlaban pārdošanas laiks varētu dubultoties. 

Sagatavo īpašumu pārdošanai

Parasti pircēju tirgū ir pieejami vairāk un daudzveidīgāki piedāvājumi, līdz ar to pircējs var izvēlēties ļoti brīvi un bez steigas, tāpēc izvērtēs visus kritērijus. Tas nozīmē, ka īpašniekam ir rūpīgāk jāpiestrādā pie sava īpašuma sakārtošanas un sagatavošanas pārdošanas procesam. Lai veiksmīgi pārdotu mājokli, veic šādus darbus: 

• Sakārto nesaskaņotas pārbūves un pasūti jaunu inventarizācijas lietu

• Sakārto aizliegumu, apgrūtinājumu un citu juridisku šķēršļu dzēšanu

• Veic kosmētiskus uzlabojumus 

• Sakārto nekārtību - izmet vecās mēbeles un sakārto pagalmu

• Padomā par apgaismojumu - gaišāks dzīvoklis vai māja būs pievilcīgāks

• Vannas istabas, virtuves, tualetes atsvaidzināšana (flīžu šuves, duškabīne utt.)

• Nomazgā grīdas, logus, palodzes un citas virsmas

• Sagatavo labas kvalitatīvas bildes

Kad dzīvoklis vai māja ir sagatavota pārdošanai, ķeries klāt nākamajiem solim - apskati konkurentu piedāvājumus. Kritiski izvērtē konkurentu piedāvātās cenas, priekšrocības un trūkumus un cik ilgi šis īpašums atrodas nekustamo īpašumu tirgū. Tāpat ir vērts sev uzdot jautājumus - cik reāli tiktu izteikti piedāvājumi publicētajam sludinājumam, cik ilgā laikā ir plānot īpašumu pārdot un ko darīt, ja to ilgi neizdodas nodot jaunu īpašnieku rokās, proti, samazināt cenu vai veikt kādus papildu uzlabojumus?

Pēcāk, kad sludinājums ir publicēts un potenciālie pircēji cits pēc cita apmeklē īpašumu, ir svarīgi tos iepazīt. Uzzini, kādēļ pircēju ieinteresēja konkrētais īpašums, kas patīk vai nepatīk iepriekšējā mājoklī, kā klients plāno piesaistīt finansējumu (savi līdzekļi, kredīts, cits), cik ilgā laikā plāno pieņemt lēmumu, kas no redzētā paticis vai nepaticis un ko vēl plāno apskatīt. Iepazīstot potenciālo pircēju, noskaidrosi, kādas ir reālās iespējas īpašumu pārdot un kāda varētu būt maksimālā summa, kuru saņemsi, veicot darījumu. 

Esi elastīgs

Iespējams, pircējs vēlas, lai īpašums tiek atbrīvots pēc iespējas ātrāk, vai tieši otrādi – klients vēlas iegādāties īpašumu un tur var palikt, piemēram, īrnieki. Iespējams, ka banka var nedot pietiekami lielu finansējumu pircējam, tāpēc var nākties vienoties par pirkuma izmaksāšanu pa daļām vai vēlāk. Situācijas var būt dažādas, bet priekšrocība noteikti būs tiem, kuri būs gatavi elastīgi pielāgoties pircēja vēlmēm. Tieši tāpēc ir svarīgi iepazīt pircēju un saprast, kas tiešām viņam ir svarīgi darījumā. Kā arī, kur jau sākas kaulēšanās robeža dažādu principu dēļ.

Atstāj piedāvājumus atvērtus

Nenoraidi nevienu pircēja piedāvājumu, bet atstāj to atvērtu. Ja konkrētais piedāvājums neapmierina, tad par to atklāti informē, ka izskatīsi klienta piedāvājumu tikai tad, ja nesaņemsi labākus piedāvājumus. Atceries saglabāt šo cilvēku kontaktus un komentārus par viņa piedāvājumu un citu būtisku informāciju. Ņem vērā, ka situācija var mainīties gan pārdevējam, gan pircējam!

Pārdod ar atlaidi un nopērc ar atlaidi

Savu īpašumu pārdodot ar atlaidi, jāatceras, ka pircēju tirgū ir labas iespējas, lai izdevīgi kaut ko nopirktu vietā.  

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu