Nausēda: Karalis Mindaugs iezīmēja Eiropas kartē nākotnes mājas lietuviešu tautai

TVNET/LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Lietuvas pirmais un vienīgais karalis Mindaugs spēja izmantot vēsturisku izdevību un iezīmēt Eiropas kartē jaunu politisko veidojumu, "nākotnes mājas lietuviešu tautai", pirmdien savā Valsts dienas uzrunā par godu 767.gadskārtai kopš karaļa Mindauga kronēšanas uzsvēris prezidents Gitans Nausēda.

"Pirmoreiz ienākuši Rietumu telpā ar karali Mindaugu, mēs joprojām virzāmies pa izraudzīto ceļu, esam izauguši un nobrieduši Eiropas valstu saimē un paliekam atvērti tiem, kuri mīl brīvību un ievēro likumus," viņš sacījis svinīgajā Lietuvas karoga uzvilkšanas ceremonijā Viļņas Simona Daukanta laukumā pie prezidenta pils.

Pēc Nausēdas teiktā, Mindauga skaidri iezīmēto virzienu uz Rietumiem turpinājuši daudzi vēlāko laiku Lietuvas vēstures varoņi un spēja īstajā laikā pieņemt vienīgo pareizo lēmumu kļuvusi par svarīgu vadmotīvu gan 1918.gada 16.februāra, gan 1990.gada 11.marta Lietuvas Neatkarības aktu parakstītājiem.

Prezidents norādījis, ka jēgu pagātnē sasniegtajam piešķir mūsdienu darbi un centieni, un aicinājis Lietuvas pilsoņus uzturēt un kopt vienotību un saprašanās spēju.

Savā runā viņš pieminējis arī šā gada sākumā mūžībā aizgājušo vēsturnieku, Lietuvas Dižkunigaitijas vēstures pētnieku profesoru Edvardu Gudaviču, kurš savulaik aplēsa iespējamo valdnieka Mindauga kronēšanas datumu - 1253.gada 6.jūliju.

Svinot Valsts dienu, daudzviet Lietuvā notiek dievkalpojumi, svētku koncerti, izstādes un citi pasākumi, bet vakarā, tieši plkst.21 pēc Lietuvas laika, lietuvieši visā valstī un citviet pasaulē atkal kopīgi dziedās savas tēvzemes himnu - Vinca Kudirkas 1898.gadā sarakstīto "Tautisko dziesmu". Šāda tradīcija tika iedibināta 2009.gadā, kad valstī tika plaši svinēta Lietuvas vārda tūkstošgade.

Ar valdnieka Mindauga vārdu pieņemts saistīt Lietuvas valstiskuma sākumu XIII gadsimtā. 1253.gada 6.jūlijā ar Romas pāvesta Inocenta IV svētību viņš tika kronēts un kļuva par pirmo un vienīgo karali Lietuvas vēsturē. Mindaugs veidoja tālaika Lietuvas politiskos, ekonomiskos un kultūras sakarus ar Eiropu, un vēsturnieki viņu uzskata par personību, kas ar savu mentalitāti, gara spēku un politisko stratēģiju apsteidzis savu laikmetu.

Mindauga kronēšanas diena tika svinēta jau starpkaru Lietuvā, bet pēc neatkarības atjaunošanas 6.jūlijs tika pasludināts par valsts svētku dienu un pirmo reizi svinēts 1991.gadā. 2003.gadā, atzīmējot kronēšanas 750.gadskārtu, Viļņā tika atklāts karaļa Mindauga piemineklis un viņa vārdā nosaukts tilts.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu