Kurš nodeva mafiju?

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
"Mafijas nodevējs" ("Il traditore", 2019)
"Mafijas nodevējs" ("Il traditore", 2019) Foto: publicitātes

Ir 1980. gads - heroīna galvaspilsēta Palermo, Sicīlija. Itāļu mafijas bosi ar ģimenēm tiekas īpašā sanāksmē, lai izvairītos no asins izliešanas un civilizēti pārdalītu narkotiku tirdzniecības naudu. Viens no bosiem - Tomazo Bušeta paziņo, ka "iziet no spēles". Tā sākas itāliešu kino lielmeistara Marko Belokio (Marco Bellocchio) filma "Mafijas nodevējs" ("Il traditore", 2019), kas šobrīd skatāma "LMT Viedtelevīzijā".

Mafija uz ceļiem

Itālijā pirmā nopietnā cīņa ar mafiju aizsākās jau pagājušā gadsimta piecdesmitajos gados, kad tika izveidota īpaša valdības komisija Antimafija un arestēti vairāki desmiti Sicīlijas mafiozu. Tomēr tas viss beidzās bez panākumiem, jo organizētās noziedzības pārstāvji, ņemot vērā ASV gūto pieredzi, pievērsās politiķu uzpirkšanai un sponsorēšanai. Nopietns uzbrukums varas iestādēm izdevās vien 1984. gadā, kad sāka runāt Tomazo Bušeta – viens no Sicīlijas ievērojamākajiem mafiozo un šās filmas galvenais varonis.

Tieši viņš pirmais lauza tradicionālo Sicīlijas klusēšanas likumu omerta un Itālijas izmeklētājiem sniedza liecības par mafijas Cosa Nostra (mūsu lieta - itāliešu val.) nodarījumiem.

Bušeta tika arestēts un izdots Itālijai, un viņa liecības 1985. gadā noveda uz apsūdzēto sola un vairākumā gadījumu arī ieslodzījumā ap 400 Sicīlijas mafijas pārstāvju. Bušeta nodeva varas iestādēm vairāku konkurējošo klanu līderus, arī līderi Salvatori Rīnu

Tikai 2000. gadā 71 gada vecumā pēc ilgas slimības "mafijas nodevējs" mira ASV, dzīvodams liecinieku aizsardzības programmas drošajā patvērumā.

"Veidojot filmu, man bija svarīgi kliedēt mītu par mafiju un tās locekļu rīcību," režisors Belokio par galveno varoni reiz izteicies intervijā žurnālam "Screen International". Viņaprāt, Bušeta nav nozīmīgs tāpēc, ka nodeva mafijas locekļus, atklāja viņu vārdus un noziegumus. Būtiskākais, ka viņš tiesnesim Džovani Falkonem izskaidroja "Cosa Nostra" struktūru. 

Tomazo Bušeta
Tomazo Bušeta Foto: publicitātes

Jāsaka, ka pašu Bušetu likums un taisnīgums interesēja maz, jo viņa galvenā motivācija bija atriebība. Mafijas starpklanu karos nogalināta bija teju visas viņa ģimene un pasūtītājs bija tieši Jaunais Sicīlijas mafijas boss Salvatore Rīna.

Visrūpīgāk apsargātais noziedznieks pasaulē

Filmā parādīts kā Tomazo liecina līdz šim lielākajā mafijas prāvā, ko dēvē par "Maksiprāvu". Viņa 3000 lappušu garās liecības ļāva Itālijas tiesai ierosināt krimināllietas pret 475 mafijas locekļiem un 19 mafijas vadoņiem piespriest mūža ieslodzījumu. No 1986. līdz 1992. gadam "Maksiprāva" notika astoņstūru bunkurā, kas bija šim nolūkam izbūvēts Palermo cietumā. Prāvā piedalījās visas puses – noziedznieki, viņu advokāti un liecinieki.

"Maksiprāva. Neparastā telpa un iespaidīgā mafijas locekļu uzvedība meistarīgi atainota filmā "Mafijas nodevējs"
"Maksiprāva. Neparastā telpa un iespaidīgā mafijas locekļu uzvedība meistarīgi atainota filmā "Mafijas nodevējs" Foto: Wikipedia.org

Drošības apsvērumu dēļ Bušetu un viņa ģimeni pēc tiesas pārvieto uz ASV. Liecinieku aizsardzības programmā viņam ir garantēta neaizskaramība. Kādu laiku Tomazo ir jādzīvo tālu no tuviniekiem, neziņā par viņu atrašanās vietu.

Viņš palīdzēja notiesāt arī Ņujorkas mafijas locekļus, kuri sadarbojās ar "Cosa Nostra", pārdodot narkotikas. Tolaik lietu izmeklēja Rūdijs Džuliāni, tagadējais ASV prezidenta Donalda Trampa advokāts. ASV un Itālijas prāvu laikā Bušeta kļuva par pasaulē visrūpīgāk apsargāto noziedznieku. Pat pēc viņa nāves viņa tuvinieki slēpj savu identitāti, jo vēl joprojām izjūt nāves draudus.

Nominācija "Zelta palmas zaram"

Par mafiju uzņemtas daudzas filmas, dažas no tām iekļautas pasaules labāko filmu sarakstā. Taču šādos kino stāstos reti tiek rādīta reālo noziegumu pasaule.

"Filmas reālisma dēļ tās režisors Belokio ir augstu vērtējams, jo parādījis patiesus, neizpušķotus noziedznieku vaibstus,"

par filmu rakstīja "Guardian".

Savukārt "The Hollywood Reporter" atzīst, ka "Mafijas nodevējs" ir labākā filma par "Cosa Nostra". Pjērfrančesko Favīno – harismatiskā un intriģējošā Bušetas tēlotājs tika nominēts Eiropas kinoakadēmijas balvai par labāko vīrieša lomu. 

Pati filma nominēta Kannu kinofestivāla galvenajai balvai "Zelta palmas zaram". 

Filmas "Mafijas nodevējs" reklāmas rullītis.

Raksts tapis sadarbībā ar "LMT Viedtelevīziju".

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu