Gudenieku pagastā konstatē šogad pirmo ĀCM gadījumu mājas cūkām; jālikvidē 31 cūka (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Sivēni. Ilustratīvs foto.
Sivēni. Ilustratīvs foto. Foto: YVES HERMAN/REUTERS

Kuldīgas novada Gudenieku pagastā konstatēts šogad pirmais Āfrikas cūku mēra (ĀCM) gadījums mājas cūkām, informēja Pārtikas un veterinārajā dienestā (PVD).

Dienestā informēja, ka slimība konstatēta cūku novietnē Kuldīgas novada Gudenieku pagastā, Krauļos. PVD saimniecībā veic ĀCM apkarošanas pasākumus, tostarp plānots iznīcināt 31 cūku.

PVD atgādina, ka saimniecībā noteikta karantīna - trīs kilometru rādiusā ap to ir aizsardzības zona un desmit kilometru rādiusā apkārt slimības skartajai saimniecībai - uzraudzības zona. Šajā teritorijā esošajās novietnēs tiks pastiprināti kontrolēta cūku reģistrācijas un biodrošības prasību ievērošana un cūku veselības stāvoklis. Īpaša uzmanība būs pievērsta cūku, kā arī cūkgaļas produktu pārvadāšanai.

PVD aizsardzības un uzraudzības zonā esošajiem mājas cūku turētājiem atgādina, ka aizliegts pārvietot cūkas no saimniecības uz saimniecību, kā arī izvest cūkas un cūkgaļu ārpus minētajām zonām.

Tāpat PVD ir sācis epidemioloģisko izmeklēšanu, lai noskaidrotu, kā slimība iekļuva novietnē.

PVD aicina cūku turētājus būt atbildīgiem un atgādina - lai pasargātu mājas cūkas no saslimšanas ar ĀCM un neizbēgamas to likvidēšanas, stingri jāievēro biodrošības pasākumi, tostarp jānovērš tiešs un netiešs cūku kontakts ar savvaļas un klaiņojošiem dzīvniekiem

Tāpat nedrīkst lietot tādus pakaišus, kuriem varētu būt piekļuvuši savvaļas dzīvnieki, kā arī cūkām liegts izbarot virtuves atkritumus, zaļbarību, tostarp pagalmos pļauto zāli, termiski neapstrādātus kartupeļus un citas dabas veltes. No atklātām ūdenstilpēm nedrīkst ņemt ūdeni mājas cūku dzirdināšanai.

Kopjot dzīvniekus, jāizmanto tikai šim darbam paredzēts apģērbs un apavi, kurus nevalkā ārpus novietnes. Pie ieejas mājas cūku novietnē jānodrošina apavu dezinfekcija, kā arī novietnē jāveic regulāri tīrīšanas un dezinfekcijas pasākumi. Tāpat rūpīgi jādezinficē fermas teritorijā iebraucošie transportlīdzekļi. Ja cūkas izskatās neveselas, nekavējoties jāizsauc veterinārārsts.

Jau ziņots, ka šogad Latvijai tuvākie ĀCM uzliesmojuma gadījumi mājas cūkām konstatēti Lietuvā - 1 uzliesmojums un pieci uzliesmojumi Polijā. Latvijā iepriekšējais ĀCM uzliesmojums mājas cūkām bija 2019.gada 5.jūlijā Durbes novadā.

Šogad ĀCM meža cūkām lielākoties konstatēts Kurzemes pusē, taču to joprojām konstatē visā Latvijas teritorijā. 2020.gadā ĀCM konstatēts 165 meža cūkām

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu