Dzanardi veikta jau trešā operācija, taču viņa stāvoklis aizvien ir kritisks

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Reuters/ScanPix

Bijušajam Pirmās formulas (F-1) braucējam un paralimpiskajam čempionam Alesandro Dzanardi veikta jau trešā galvaskausa operācija, tomēr viņa stāvoklis aizvien tiek raksturots kā kritisks, pirmdien vēstīja ārsti.

Jau ziņots, ka 53 gadus vecais itālis 19.jūnijā ar savu trīsriteņu braucamo piedalījās braucienā no Pjencas uz Sankviriko d'Orču. Viņš sadūrās ar pretimbraucošu kravas automašīnu un guva smagas galvas traumas.

Pagājušajā nedēļā viņam tika veikta jau otrā smadzeņu operācija. Trešās ķirurģiskās iejaukšanās laikā ārsti rekonstruēja sportista galvaskausu un stabilizēja smadzeņu reģionus, kas avārijā bija cietuši visvairāk.

"Ārsti lietoja datorizētas, digitālas un trīsdimensionālas tehnoloģijas, kas bija pielāgotas tieši pacienta stāvoklim, lai cīnītos ar sarežģīta tipa lūzumiem galvaskausā," teica ķirurgs Paolo Dženaro.

Operācija ilga piecas stundas, bet pēc tam Dzanardi atkal tika ievietots intensīvajā aprūpē, atgriežot viņu mākslīgajā komā.

Sjēnas slimnīca norādīja, ka kardiorespiratorā sistēma, kā arī metabolisms sportistam ir labā stāvoklī, tomēr neiroloģiskais stāvoklis raksturojams kā kritisks.

Dzanardi kopš 20.jūnija atrodas mākslīgi izraisītā komā un ir pieslēgts mākslīgās elpināšanas sistēmai. Pagājušajā pirmdienā Sjēnas slimnīca paziņoja, ka sportistam tika veikti novērojumi, pēc kuriem secināts par vēl vienas galvas operācijas nepieciešamību.

Dzanardi sportā slavu iemantojis ar savu neatlaidību un pašaizliedzību. 2001.gada 15.septembrī CART sērijas sacensībās Vācijā Dzanardi mašīnā, kas devās ārā no boksiem, apmēram ar 320 kilometru stundā lielu ātrumu ietriecās Aleksa Taljāni auto. Taljāni avārijā neguva nopietnus savainojumus, taču Dzanardi dzīvība vairākas dienas bija apdraudēta. Ārstiem izdevās glābt viņa dzīvību, tomēr Dzanardi zaudēja abas kājas. Viņš karjeras laikā kļuva par divkārtēju CART čempionu.

Jau nākamajā gadā pēc avārijas viņš bija atpakaļ trasē un 2007.gadā pievērsās parasportam. Itālis pēdējās divās paralimpiskajās spēlēs izcīnījis četras zelta un divas sudraba medaļas sacensībās ratiņkrēslā, un mērķēja arī uz Tokijas paralimpiskajām spēlēm. Viņš ir arī divpadsmitkārtējs pasaules čempions.

Laika posmā starp 1991. un 1999. gadu Dzanardi piedalījās 41 Pirmās formulas (F-1) pasaules čempionāta sacīkstē, pārstāvot "Jordan", "Minardi", "Lotus" un "Williams" komandas.

CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu