Iekšējās drošības birojs šogad sešos mēnešos aizturējis 29 personas

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ieva Leiniša/LETA

 Iekšējās drošības birojs (IDB) šogad sācis 34 kriminālprocesus un aizturējis 29 personas, liecina IDB informācija.

Daļa no sāktajiem kriminālprocesiem ir saistīta ar smagiem un sevišķi smagiem valsts amatpersonu veiktajiem noziedzīgajiem nodarījumiem. No citām pirmstiesas izmeklēšanas iestādēm saņemti 13 kriminālprocesi.

"Šā gada pirmajos sešos mēnešos IDB intensīvi strādājis, veicot izmeklēšanu ievērojamā skaitā kriminālprocesu, un šo mēnešu laikā kriminālvajāšanas sākšanai esam nosūtījuši 25 kriminālprocesus, tai skaitā īpaši apjomīgu kriminālprocesu par Valsts robežsardzes veiktajiem iepirkumiem robežapsardzes jomā un iespējamu valsts amatpersonu kukuļošanu un naudas līdzekļu izkrāpšanu vairāk nekā viena miljona eiro apmērā," norāda biroja priekšnieks Valters Mūrnieks.

Šā gada pirmajos sešos mēnešos turpinās jau 2019.gadā novērotā tendence - lielākā daļa no sāktajiem kriminālprocesiem ir par noziedzīgajiem nodarījumiem, kas ir izdarīti dienesta pienākumu pildīšanas laikā. No 34 IDB sāktajiem kriminālprocesiem 20 sākti par noziedzīgiem nodarījumiem valsts institūciju dienestā.

Šogad pirmajā pusgadā saņemti vairāk nekā 700 iedzīvotāju iesniegumi, kas ir par 14% vairāk nekā attiecīgajā periodā pirms gada.

Mūrnieks arī norāda, ka šogad IDB apritēs pieci gadi kopš biroja dibināšanas, un viņš ir gandarīts, ka šajā laikā izdevies izveidot komandu, kura spēj efektīvi strādāt pie ievērojama skaita kriminālprocesu, atklājot un izmeklējot arvien sarežģītākus un lielāka apjoma valsts amatpersonu veiktos noziedzīgos nodarījumus.

"Iedzīvotāju aktivitāte, informējot par iespējamajiem valsts amatpersonu pārkāpumiem, pastāvīgi palielinās, turklāt pozitīvi vērtējams arī tas, ka plaši tiek izmantots Iekšējās drošības biroja informatīvais uzticības tālrunis, uz kuru iedzīvotāji zvana, lai informētu par aizdomām par iespējamiem pārkāpumiem vai arī lai konsultētos, kā rīkoties noteiktās situācijās, kurās ir aizdomas par valsts amatpersonu neatbilstošu rīcību," skaidro Mūrnieks.

Joprojām saglabājas tendence, ka visvairāk sūdzības tiek saņemtas par Valsts policijas nodarbināto iespējami pretlikumīgo rīcību - 2020.gada pirmajā pusgadā par Valsts policijas iespējami pretlikumīgu rīcību ir saņemts vairāk nekā divas trešdaļas no Iekšējās drošības birojā saņemto iesniegumu kopskaita.

2020.gada otrajā pusgadā birojs sola turpināt intensīvu darbu kriminālprocesu izmeklēšanā par ar iepirkumiem saistītiem noziedzīgiem nodarījumiem un iespējamu valsts un ES finanšu līdzekļu izkrāpšanu.

2019.gadā IDB pirmstiesas izmeklēšanu veica 219 kriminālprocesos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu