Nav tiesa – valstij neatdodam 80% nopelnītā (48)

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Re:baltica

Kādā populārā Facebook ierakstā apgalvots, ka Latvijā 80% no nopelnītās naudas esot jāatdod valstij. Ar ierakstu, kas tapis pērnā gada februārī un šopavasar atkal izcelts no Facebook dzīlēm, kopumā dalījušies nu jau vairāk nekā 10 000 lietotāju. Tomēr ierakstā teiktais nav patiesība.

Nav taisnība – apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors melo vai neapzināti maldina

Foto: Ekrānšāviņš no Facebook

“Tikai Latvijā. Atdod veselību darbam. Atdod 80% savas nopelnītās naudas valstij. Un dzīvo ubaga vecumdienas ar ubaga pensiju.”

Bildi ar šādu tekstu publicējusi kāda lietotāja Zanda. Viņa neatsaucās uz Re:Check mēģinājumu sazināties un noskaidrot, kā aprēķinājusi, ka jāatdod tieši 80% nopelnītās naudas, vai arī kāds šim secinājumam ir avots.

Apgalvojums par 80% nodokļu slogu atgādina mītu, ko pirms aptuveni gada publicēja atmiņūdens tirgotājs Jānis Pļaviņš. To Re:Baltica jau pārbaudīja raidījumā Starp Citu. Re:Baltica aprēķināja, ka, pat ņemot vērā patēriņa nodokļus, kuru apmērs atkarīgs no tā, vai, ko un cik daudz pērk, nodevās iztērējam drīzāk apmēram 65% algas.

Pļaviņš vienā no saviem video minēja, ka no 1000 eiro algas reāli cilvēks saņem tikai 550 eiro, jo nodevu slogs pērn bijis 45%. Ja ieskaita ne vien nodokļus, ko maksā no darbinieka algas, bet arī nodokļus, ko par darbinieku maksā darba devējs, tas ir aptuveni pareizi.

Viņš pēc tam apgalvoja, ka 15% vēl esot jāmaksā dažādās citās nodevās, piemēram, akcīzes, ceļa, nekustamā īpašuma. To gan vispārināti apgalvot nav iespējams, jo akcīzi maksā tie, kas pērk degvielu, alkoholu, cigaretes, kafiju vai elektroniskajām cigaretēm nepieciešamo šķidrumu. Savukārt nekustamā īpašuma nodokli maksā tie, kam ir nekustamais īpašums.

Tāpat Pļaviņš uzsvēra, ka faktiski par visām precēm vēl maksājam pievienotās vērības nodokli (PVN) 21% apmērā. Tā viņš kopumā ieguva 80% nodokļu slogu. Tomēr arī tā rēķināt nevar, jo PVN dažādām produktu grupām atšķiras. Nomaksātie nodokļi atkarīgi no tā, kas un cik daudz tiek pirkts. Turklāt tas, ka PVN likme ir 21%, nenozīmē, ka PVN nomaksājam 21% no algas. Ja tā būtu, PVN būtu jāmaksā 200 eiro. Lai nomaksātu tik lielu nodokli, mēnesī būtu jāiepērkas par 1153 eiro.

Tomēr ir tiesa, ka Latvijā ir salīdzinoši augsts nodokļu slogs. OECD aprēķinājis, ka starpība starp darba devēja izmaksām, nodarbinot vienu cilvēku, iepretim algai, ko darbinieks saņem “uz rokas”, ir 42.6%. Tas ir desmitais augstākais nodokļu slogs starp 37 OECD pētījumā iesaistītajām valstīm. Vidēji starpība ir 36%. Kaimiņvalstis Igaunija un Lietuva šajā skalā ierindojas 19. un 20.vietā.

Komentāri (48)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu