Lielbritānija piemēro sankcijas Magņitska lietā iesaistītām Krievijas amatpersonām (1)

TVNET/LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Lielbritānija paziņojusi par jaunām ekonomiskajām sankcijām pret cilvēktiesību pārkāpumos aizdomās turētām personām un organizācijām no Krievijas, Saūda Arābijas, Mjanmas un Ziemeļkorejas.

Lielbritānijas ārlietu ministrs Dominiks Rābs paziņoja, ka sankcijas vērstas pret tiem, kas stāv aiz "dažiem no bēdīgi slavenākajiem cilvēktiesību pārkāpumiem", kas notikuši pēdējos gados.

Reaģējot uz sankcijām, Krievija jau draudējusi nepalikt atbildi parādā.

"Krievijas puse patur tiesības īstenot atbildes pasākumu saistībā ar Lielbritānijas naidīgo rīcību," paziņoja Krievijas vēstniecība Londonā.

Lielbritānijas "melnajā sarakstā" iekļautas Saūda Arābijas izlūkdienestu amatpersonas, kas apsūdzētas par saistību ar žurnālista Džamala Hašogi slepkavību 2018.gadā Saūda Arābijas konsulātā Stambulā, un Krievijas varasiestādes un amatpersonas, kas tiek turētas aizdomās par saistību ar jurista Sergeja Magņitska nāvi 2009.gada novembrī pēc 358 pirmstiesas aizturēšanas izolatorā pavadītām dienām.

Magņitski aizturēja pēc tam, kad advokāts bija apsūdzējis vairākas Krievijas amatpersonas liela mēroga korupcijā un Krievijas budžeta izlaupīšanā. Magņitskim tika liegta pienācīga medicīniskā aprūpe, un viņš nomira astoņas dienas pirms termiņa, kad viņš būtu bijis jāatbrīvo vai jātiesā.

"Melnajā sarakstā" iekļautas pavisam 49 personas un organizācijas, tostarp 25 Krievijas pilsoņi, tostarp Krievijas Izmeklēšanas komitejas vadītājs Aleksandrs Bastrikins un 20 Saūda Arābijas pilsoņi.

Krievijas vēstniecība Londonā paziņoja, ka Maskavu sevišķi sadusmojusi sankciju piemērošana Krievijas Izmeklēšanas komitejas un Ģenerālprokuratūras direktoriem un tiesnešiem.

"Krievijā izmeklētāji, prokurori un tieneši īsteno savus pienākumus neatkarīgi no izpildvaras, un tos vada vienīgi likums," paziņoja vēstniecība.

Lielbritānijas "melnajā sarakstā" atrodas arī Mjanmas bruņoto spēku virspavēlnieks Mins Aungs Hlaings un armijas komandieris Soe Vins. Viņi apsūdzēti par sistemātiskas vardarbības organizēšanu pret Mjanmas musulmaņu rohindžu kopienu.

Sankcijas vērstas arī pret divām Ziemeļkorejas ministrijām par ieslodzījumu nometņu vadīšanu.

Lielbritānija iepriekš piemēroja sankcijas, iekļaujoties Eiropas Savienības (ES) kopējā nostājā, vai saskaņā ar ANO. Taču kopš izstāšanās no ES Lielbritānija izstrādājusi savu versiju par ASV pieņemto "Magņitska likumu", ka ļauj varasiestādēm uzlikt arestu aktīviem, kas pieder personām, kas apsūdzētas cilvēktiesību pārkāpumos.

Lielbritānijas likums paredz piemērot šādām personām aizliegumu iebraukt Lielbritānijā, veikt darījumus Lielbritānijas bankās vai gūt peļņu no Lielbritānijas ekonomikas.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu