Valsts prezidents Ilūkstē sāks diskusiju ciklu par latviešu vēsturiskajām zemēm

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Egils Levits.
Egils Levits. Foto: Paula Čurkste/LETA

Valsts prezidents Egils Levits 10.jūlijā Sēlijā sāks Latvijas kultūrvēsturisko zemju apmeklējumu, kam sekos likuma par kultūrvēsturiskajām zemēm iniciatīvas iesniegšanas Saeimā.

Kā informēja Valsts prezidenta kancelejā, ar Sēlijas apmeklējumu Valsts prezidents uzsāks diskusiju ciklu par latviešu vēsturiskajām zemēm. Ilūkstes Kultūras namā Valsts prezidentam paredzēta saruna par Sēlijas identitāti un attīstību.

Šim jautājumam Levits uzmanību pievērsa administratīvi teritoriālās reformas kontekstā. Levits kritiski vērtēja veidu, kādā šī reforma tika veikta, jo tajā neietilpa kultūrvēsturiskās piederības, unikālo kultūrtelpu un vietējo kopienu identitātes saglabāšanas jautājumi, tāpēc viņš ir apņēmies jau drīzumā Saeimā iesniegt Latviešu vēsturisko zemju likumprojektu.

Levits stāstīja, ka šīs vēsturiskās zemes ir minētas Satversmē, tomēr tām nav institucionāla ietvara, piemēram, viņaprāt, šo zemju vidū būtu jāiekļauj Sēlija.

Levits apmeklēs arī Raiņa muzeju "Tadenava" Jēkabpils novadā un Sunākstē aplūkos par godu Vecā Stendera 300.gadadienai izveidoto "Abeces taku", kas izveidota 2014.gadā, un Stenderu dzimtas kapus. Tāpat Valsts prezidents apmeklēs bioloģisko zemnieku saimniecību "Liepas" Aknīstes novadā.

Pirms Sēlijas apmeklējuma, atzīmējot Kokneses fonda biedrības, kas aizsāka ideju par Likteņdārza veidošanu, 15.gadadienas nedēļu, Levits un bijusī Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga apmeklēs Likteņdārzu, kur iestādīs veltījuma ozolus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu