Covid-19 epidēmijas kontroles rādītāji: Latvija otrajā vietā starp OECD valstīm (8)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Vecrīgā atgriežas vasaras terases
Foto: Vecrīgā atgriežas vasaras terases Foto: Jānis Škapars/TVNET

Latvija ierindojusies otrajā vietā aiz Dienvidkorejas starp Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) dalībvalstīm attiecībā uz Covid-19 epidēmijas kontroles rādītājiem, liecina OECD ekspertu pētījums.

Lietuva un Igaunija ieņem attiecīgi ceturto un piekto vietu sarakstā, kurā ir 33 no 36 OECD dalībvalstīm.

Diezgan labi šai ziņā veicies visām Āzijas un Klusā okeāna reģiona valstīm - Austrālija ierindojusies trešajā, Japāna - sestajā un Jaunzēlande - devītajā vietā.

Kopumā Austrumeiropai šai ziņā klājies labāk nekā Rietumeiropai un Ziemeļeiropai - labāk nekā Dienvideiropai. No Ziemeļvalstīm Norvēģija ierindojas 10.vietā, Dānija - 12., Somija - 14., bet Zviedrija - 22.vietā.

Saraksta beigās atrodas ASV, Itālija, Francija, Lielbritānija, Beļģija un Spānija.

Kā secina eksperti, lielajām OECD valstīm, kurās iedzīvotāju skaits pārsniedz 50 miljonus, pandēmijas sākumā neapšaubāmi nācās saskarties ar daudziem ievestajiem slimības gadījumiem gan no ieceļojušajiem Ķīnas pilsoņiem, gan saviem pilsoņiem, kuri atgriezās no Ķīnas, un tās neieviesa stingrus kontroles pasākumus nedz pie robežām, nedz valstu iekšienē.

Valstu salīdzināšanai izmantots epidēmijas kontroles indekss, kas aprēķināts, izvērtējot trīs rādītājus - mirstību, rēķinot uz miljonu iedzīvotāju, faktisko slimības izplatīšanās ātrumu un epidēmijas kontroles efektivitāti laika posmā no 4.marta līdz 12.maijam.

Vienlaikus atzīts, ka, piemēram, mirstības rādītājus ir grūti salīdzināt, ņemot vērā valstu atšķirīgos standartus to aprēķināšanā, un arī par saslimstību trūkst precīzu, salīdzināmu datu.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu