Dombrovskis: ES sniegtās iespējas ekonomikas atveseļošanai Latvija izmanto pietiekami sekmīgi

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Evija Trifanova / LETA

Eiropas Savienības (ES) sniegtās iespējas ekonomikas atveseļošanai Latvija izmanto pietiekami sekmīgi, trešdien intervijā Latvijas Radio sacīja Eiropas Komisijas (EK) priekšsēdētājas izpildvietnieks Valdis Dombrovskis (JV).

"Latvija šos instrumentus izmanto pietiekami sekmīgi," sacīja Dombrovskis. 

Vienlaikus, runājot par straujo bezdarba līmeņa pieaugumu, Dombrovskis atzīmēja, ka kopumā Centrāl-Austrumeiropas valstīs bezdarba līmeņa pieaugums ir straujāks nekā daudzās Rietumeiropas valstīs, kurās recesija ir pat dziļāka.

"Viens no faktoriem, kas to ietekmē, ir kopējā darbaspēka tirgus struktūra - Centrāl-Austrumeiropas valstīs darbaspēka tirgus ir elastīgāks, kas ļauj uzņēmumiem ātrāk atlaist darbiniekus krīzes situācijā, bet, no otras puses, uzņēmēji nebaidās piesaistīt darbiniekus ekonomikas izaugsmes laikā," pauda Dombrovskis.

Viņš arī atzīmēja, ka tāda veida pasākumi kā dīkstāves pabalsti un dažādas īstermiņa nodarbinātības shēmas, šo tendenci var bremzēt, bet pie tik dziļas recesijas, kāda tā ir šobrīd, bezdarba pieaugumu nevar novērst pilnībā. 

Tāpat Dombovskis norādīja - lai gan kopumā recesija ES ir izrādījusies dziļāka, nekā EK iepriekš prognozēja, bezdarba pieaugums nav bijis tik straujš kā sākotnēji tika lēsts. "Šie īstermiņa nodarbinātības pasākumi ir devuši savu pozitīvo efektu," viņš teica.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka EK vasaras ekonomikas prognoze Latvijai neatšķiras no pavasara prognozes, proti, šogad Latvijas iekšzemes kopprodukts (IKP) varētu samazināsies par 7%, bet 2021.gadā ekonomikā gaidāms pieaugums par 6,4%.

Latvijas IKP dinamikas prognoze šogad un nākamgad ir labāka nekā vidēji ES un eirozonā. ES kopumā šogad tiek prognozēta 8,3% recesija, bet nākamgad tiek prognozēta 5,8% izaugsme.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu