Algu subsīdijas - finansiāls atbalsts darba devējiem un iespēja bezdarbniekiem

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: pexels.com

Līdz ar martu, kad pasauli pāršalca Covid - 19 un krīze skāra neskaitāmi daudz nozares, arī Latvijas uzņēmējiem nācās pieņemt smagus lēmumus. Daudzi uzņēmumi pieņēma lēmumu samazināt darbinieku skaitu, vai arī kolektīvi tos atlaist (kopā saņemti 42 paziņojumi no darba devējiem, kas kopumā skāra 5111 darba ņēmēju).

Bezdarbnieku rindas nepārsteidzoši papildināja 19 816 jaunas personas, kas kopumā sastādīja 8,6 % bezdarba Latvijā. Šāda statistika ir loģiskas sekas krīzei, tomēr tas nav ļāvis palikt pie esošās situācijas, attiecīgi meklējot stabilus un izdevīgus risinājumus ilgtermiņam. 

Izvērtējot bezdarbnieku rindas un uzņēmēju nonākšanu grūtībās, ir izveidota algu subsīdiju programma, kas paredz sniegt finansiālu atbalstu darba devējiem jaunu darbinieku pieņemšanai darbā no reģistrēto bezdarbnieku vidus. Šāda iespēja ir sākot no 2020. gada 1. jūlija līdz pat 2020. gada 31. decembrim. 

Darba devēji piesakoties šai programmai var saņemt algas subsīdijas atbalsta pasākumu ietvaros, proti, darba devējs pieņemot darbā reģistrētu bezdarbnieku, saņems subsīdiju darba algai 50 % apmērā no konkrētā uzņēmuma darbiniekiem noteiktās mēneša darba algas trīs mēnešu garumā. Noteiktā subsīdija ir ne vairāk kā 430 eiro mēnesī. 

Labklājības ministrija kopā ar NVA šo programmu ir mērķtiecīgi radījusi, lai rastu abpusēju izdevīgumu, gan darba devējiem, gan potenciālajiem darba ņēmējiem. Šajā sakarā savu komentāru šīs programmas izstrādāšanā ir minējusi arī Labklājības ministre Ramona Petraviča: ”Subsīdiju programma bezdarbnieku pieņemšanai darbā ir aicinājums darba devējiem izvērtēt, un ja ir iespējams, radīt darba vietas. Valsts nāk palīgā ar atbalstu, lai krīzes skartās nozares pēc iespējas ātrāk atgūtos un nostātos uz kājām.”

Ņemot vērā valstī esošos turpmākos piesardzības pasākumus un neskatoties uz to, ka ārkārtas situācija valstī ir beigusies, bez algas subsidētā finansējuma atbalsta papildus tiek piedāvāts arī segt daļu izdevumus par bezdarbnieku individuālajiem aizsardzības līdzekļiem. Tas attiecas gan uz NVA organizētajiem nodarbinātības pasākumiem, gan arī to īstenošanas laikā, piemēram, subsidētajā nodarbinātībā. 

Bezdarbniekus plānots nodrošināt ar darba specifikai atbilstošiem aizsardzības līdzekļiem, izlietojot ne vairāk kā 50 eiro par vienu bezdarbnieku. 

Plānotais atbalsta finansējums no Eiropas Savienības fondiem ir 23,5 miljoni eiro ar ieceri piesaistīt 15 000 bezdarbnieku. 

CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu